class=first-letter-big>А мстердам иска да забрани достъпа на чуждестранни туристи до

...
class=first-letter-big>А мстердам иска да забрани достъпа на чуждестранни туристи до
Коментари Харесай

Амстердам ще забранява леките наркотици за чужденци, иска да спре наркотуризма

class= " first-letter-big " > А мстердам желае да забрани достъпа на задгранични туристи до прословутите кофишопове и затова до опцията за пазаруване на опиати като хашиш или марихуана, заяви ДПА. С тази мярка основният прокурор, полицията и кметицата Фемке Халсема желаят да сложат завършек на наркотуризма.

В бъдеще единствено жителите на Нидерландия ще имат достъп до тези заведения, където ще удостоверяват самоличността си с паспорт. Градският съвет занапред следва да утвърди проектите. В Нидерландия по принцип единствено жителите й имат право да купуват опиати, само че се прави изключение за Амстердам.
"Разбира се, проектът няма да бъде изпълнен на следващия ден. Мисля, че ще отнеме към година ", сподели Халсема в изявление за Нидерландската радиопредавателна корпорация.

През последните 20 години в Амстердам бяха затворени редица кофишопове - заведения, в които е позволена продажбата на леки опиати за персонална приложимост. Същевременно обаче ползата към тях непрекъснато пораства, най-много поради задграничните туристи, чийто брой в града непрестанно се усилваше преди началото на пандемията.

"Наблюдавахме по какъв начин от ден на ден младежи идват в Амстердам особено с цел да посетят кофишоповете ", сподели Халсема. Тя уточни и резултатите от разнообразни изследвания, които демонстрират, че доста задгранични туристи ще откажат да пътуват до Амстердам, в случай че не могат да посетят заведения, където е позволена продажбата на леки опиати.

Кметицата към момента не е обсъждала този въпрос със притежателите на заведенията и първоначално желае да го повдигне за разглеждане от членовете на градския съвет. Подобни хрумвания да се позволи продажбата на леки опиати единствено на поданици на Нидерландия са обсъждани и преди. Всички сходни начинания обаче бяха отхвърлени заради опасения, че възбраната ще докара до това, че търговията ще стане незаконна и ще се реалокира на улицата.

С пандемията от ковид туризмът в Амстердам съвсем изцяло секна и Халсема изрази вяра, че след края й градът ще стартира да притегля повече вниманието на други категории туристи. "Бихме желали хората, които се интересуват от хубостта и благосъстоянието на нашите културни институции, да идват при нас... Не туристи, които идват тук, с цел да употребяват алкохол и опиати ", сподели тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР