Чувството, когато видим бял косъм върху главата си, не е

...
Чувството, когато видим бял косъм върху главата си, не е
Коментари Харесай

Защо косата побелява

Чувството, когато забележим бял косъм върху главата си, не е изключително прелестно, само че от един миг нататък сякаш е неизбежно. При някои това се случва откакто навършат 40, а при други първите бели косми се появяват още през 20-те им години.
 Всички доказателства, че маслото от розмарин въздейства на бързия напредък на косата
Всички доказателства, че маслото от розмарин въздейства на растежа на косата

Дори специалистите са на едно мнение

От разбираме, че учените са открили точния механизъм за побеляване на косата, което може да помогне за създаването на лекуване за смяна на клетките, с цел да се обърне или спре процеса.

Коренът на всеки косъм е заобиколен от дребна торбичка - фоликул, а всеки един съдържа несъмнено количество пигментиращи кафези. Те създават меланин, а точно той е виновен за цвета на косата ни.
 Снимка 615936

По време на естествения напредък на косъма тези меланоцитни стволови кафези са в непрестанно придвижване, като минават напред и обратно сред другите отделения за напредък във фоликула, означават откривателите. Тази дарба да се движат напред-назад е неповторима за стволовите кафези, произвеждащи цвят. Те обаче губят способността си да се движат с възрастта, което води до побеляване.

В опита, в детайли разказан от, откривателите физически състаряват козината на мишки посредством изскубване и наложително израстване. В резултат на това броят на космените фоликули с меланоцитни стволови кафези в луковицата на фоликула се усилва от 15% преди изскубването до съвсем половината след насилственото стареене.
 Снимка 615934

Така откривателите откриват, че тези заседнали кафези не са в положение да се регенерират или да узреят в меланоцити, произвеждащи пигмент, тъй като не са получавали нужните сигнали от организма. 
 Причините, поради които косата на някои хора пораства по-бързо от тази на останалите
Защо косата на някои хора пораства по-бързо от тази на останалите

И в случай че всичко е генетика, бихме ли могли да ѝ противодействаме

Именно загубата на цветната функционалност на меланоцитните стволови кафези може да е причина за посивяването и загубата на цвета на косата. А поддържането на косата здрава, без да побелява, се крие в намирането на метод да се освободят тези заседнали кафези, безапелационни са учените. Дали ще съумеят да го намерят обаче, следва да разберем. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР