Чувствам се добре. Винаги съм се чувствал свободен човек, където

...
Чувствам се добре. Винаги съм се чувствал свободен човек, където
Коментари Харесай

Режисьорът Олег Сенцов за трудния път към свободата

Чувствам се добре. Винаги съм се чувствал свободен човек, където и да съм бил – думи на украинския режисьор Олег Генадиевич Сенцов, арестуван от Федералната работа за сигурност на Русия след анексията на полуостров Крим и упрекнат в организирането на терористични актове.

Той е един от хилядите свои сънародници, които стачкуват в центъра на Киев след военните дейности от страна на Москва в Украйна. Сенцов и юристът му изрично отхвърлят обвиняванията, макар че съветските управляващи настояват, че е направил цялостни признания.
Дългоочакван ход: Украйна и Русия размениха пандизчии Два самолета, пренасящи по 35 души, кацнаха съвсем по едно и също време в Киев и Москва
През септември 2019 година Сенцов най-сетне стъпва още веднъж на украинска земя. Част е от група от 35-има украински политически пандизчии и бойци, разменени против 35-има съветски пандизчии. Сделката поставя края на 5-годишната сага, в която един режисьор беше изпратен в затворническа колония оттатък Северния полярен кръг.

В особено изявление за „ 120 минути” Сенцов показа, че с изключение на неприятното време, лагерите оттатък Полярния кръг са издигнати по метод, който да пречупва физиката и душeвността на хората. Той признава, че по време на затворническия си режим е бил локален в разнообразни затвори и лагери. На последното място прекарва 4 години, само че не среща нищо по-различно от познатата суровина.
Европейски Съюз няма да признае локалните избори на полуостров Крим Това съобщи представител на Федерика Могерини - посланик номер 1 в Брюксел
Относно арестите, направени по време на протестните дейности в Украйна, Сенцов изясни, че са задържали група деятели и арестували някой, който съставлява интерес.

„ Понеже аз бях уредник на доста неща, всички ме знаеха и знаеха връзките ми с Майдана. Такъв вид човек беше подобаващ за ФСБ и за руснаците да бъде изкаран водач на политическа група. Това се опитваха да вършат управляващите, да ме показват за лидер”, акцентира режисьорът.
Ангела Меркел назова „ знак за вяра ” размяната на пандизчии сред Русия и Украйна Тя прикани активността в тази тенденция да продължи
По думите му не е имало доказателства, с изключение на принудително изкарани с изтезания от други задържани. В своите показания Сенцов отхвърля да свидетелства против водачите на Украйна. Първоначално получава предложение от 7 години зад решетки, след което те стават на 20 години, точно поради отхвърли му да сътрудничи.

Украинецът изясни, че измежду останалите арестувани и към този момент освободени жители, има хора с душевен и здравни проблеми.
Зеленски желае да организира избори за локална власт в Донбас Украинският президент има намерение да сложи въпроса на срещата на върха в Париж
„ Имаше доста други като мен. Стотина души към момента са зад решетките в съветски затвори и в Донбас, в ръцете на паравоенните групировки”, добави той.

Сенцов описа, че не е имал информация по кое време ще бъде освободен. Въпреки това получава писма от другари, че има договаряния сред двете страни за възможна замяна на заложници. Разбира, че ще бъде сменен когато отива в лагера Лабитнаги – специфичен затвор на ФСБ.
Голям брой съветски медии бяха блокирани в Украйна Ограничен е достъпът до рускоезични филми и книги
„ Нямаше миг някой да пристигна да каже „ на следващия ден сте на независимост " и да възкликнеш „ Уау, супер ". Това се случва единствено по филмите, в действителния живот не е толкоз вълнуващо. Не можех да обеля дума, когато видях щерка си. Опитвах се да я успокоя да не плаче”, споделя Сенцов.

Украинецът държи да се знае, че неговата страна се бори с Русия и че днешната Русия не е същата онази, която избавя България от Османско робство и държи България по време на Първата международна война.

„ Това не е Русия, която освобождава света. Днес е страшна страна, настояща като агресор”, разяснява той.

Вижте целия роман във видеото !
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР