Чужденци вече имат двугодишна забрана за да купуват жилища в

...
Чужденци вече имат двугодишна забрана за да купуват жилища в
Коментари Харесай

Страната с един от най-недостъпните жилищни пазари в света забрани на чужденците покупки на жилища

Чужденци към този момент имат двугодишна възбрана с цел да купуват жилища в Канада. Забраната има за цел да помогне за облекчение на един от най-недостъпните пазари на жилища в света. През лятото междинната цена на жилище в Канада доближи 777 200 канадски $ или 11 пъти над междинния приход на семейството, написа BBC.

Към възбраната незабавно се появиха рецензии, като някои анализатори обявиха, че не е ясно какво влияние ще има върху жилищния пазар в Канада.

Жителите, които не са от Канада, съставляват по-малко от 6% от притежателите на жилища в Онтарио и Британска Колумбия, където националната статистика демонстрира, че цените на жилищата са най-високи.

От 1 януари възбраната влиза в действие - това значи, че хора, които не са канадски жители или непрекъснато пребиваващи няма да могат да купуват жилищни парцели и ще има постанова санкция от 10 000 канадски $ на тези, които я нарушат.

В края на декември, към 10 дни преди да бъде оповестена възбраната, канадското държавно управление посочи, че ще има някои изключения от регламента, в това число за задгранични студенти, които са били в страната най-малко пет години, претенденти за бежанци и хора с краткотрайни разрешителни за работа.

Според отрасловия министър Ахмед Хюсен възбраната има за цел да обезсърчи купувачите да гледат на жилището като на стока, вместо на място за живеене и развъждане на семейство.

Въпреки, че цените на жилищата в Канада леко се намалиха през 2022 година, те остават доста по-високи от преди десетилетие. Цените на жилищата са се покачили с 48% предходната година спрямо 2013 година, когато междинната цена на жилище е била 522 951 канадски $.

Междувременно междинният приход на семейството след облагане с налози е повишен с 9,8% от 2015 до 2020 година Тези числа разказват жилищния пазар на Канада като един от най-недостъпните в света, класирайки страната преди Нова Зеландия, Съединени американски щати и Обединеното кралство, съгласно разбор на Statista за съотношението цена на жилище към приход.

Средната цена на жилище в два от най-големите градове в Канада - Торонто и Ванкувър - надвиши границата от 1 милион канадски $, което постоянно ги слага в листата на 10-те най-недостъпни градове в света.

Нова Зеландия одобри сходно законодателство през 2018 година, до момента в който страната се бореше с рецесия с достъпността на жилищата.

И други страни са въвели разнообразни ограничения за ограничение на задграничната благосъстоятелност върху жилища, като възбрана за покупка на парцели в избрани зони от чужденци, или посредством въвеждане на специфични такси за купувачите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР