Чудили ли сте се защо често сте замесени в неприятности?

...
Чудили ли сте се защо често сте замесени в неприятности?
Коментари Харесай

7 грешки в мисленето, които ви пречат да вземете правилното решение

Чудили ли сте се за какво постоянно сте забъркани в неприятности? Уловката е, че когато се пробвате да опростите задачата, мозъкът се приковава към стандарти, които усложняват всичко. Защо се случва всичко това?

  1. Склонност да се работи по линията на най-малкото противодействие

Хубаво е да се работи по този начин, че да се изразходват минимални старания и запаси, само че това не значи, че такова решение в бъдеще ще се окаже правилно. Този трик постоянно се употребява от фирмите за разпространение на техните артикули. Например, когато купувате преносим компютър, автоматизирано ви оферират инсталиране на разнообразни стратегии „ по дифолт “, които в действителност са рекламни боклуци. Или друга алтернатива – вашият снабдител „ автоматизирано “ ще ви води до нов пакет с „ бонуси “, които в действителност не са облага. Много по-полезно е да проучите казуса и да отделите време, търсейки печеливши благоприятни условия.

  1. Навикът да вярвате в най-хубавото

Защо да се подготвяте за изпит, в случай че можете да научите един въпрос и да се надявате на шанс? Същият принцип се предава и в други сфери на живота – семейство, работа, здраве. Всеки новак предприемач е убеден, че ще успее, по тази причина не се замисля за аварийни варианти за прогрес или безвредно оттегляне. Влюбените подписват брак „ един път и вечно “, без да обръщат внимание на статистическите данни, гледайки брака през розови очила. Да сте оптимисти е добре, само че няма да ви навреди да сте по-предпазливи.

  1. Сляпа религия в положителните планове на другите

Няма светци, в противоположен случай всички щяхме да живеем на небето и вместо шапки да имаме ореоли. Продавачът ще направи всичко, с цел да ви накара да купите продукта, и след това предостатъчно да потрие ръце. Фризьорът е печеливш, когато ви убеди да ползвате неговите скъпи услуги. Целта на лекарите е да се продават повече медикаменти. Не е належащо да мислите, че те вършат всичко това от обич към човечеството. Оценявайте всеки артикул от позиция на лицето, което го популяризира. Каква е мотивацията на хората в близост, каква облага получават те? Не бъдете глупави и не се заблуждавайте от красиви думи.

  1. Между стандарта и новостите – избор в интерес на последното

Човешкият мозък е по този начин спретнат, че наложително съпоставя всичко, като се концентрира върху количествените индикатори, а не върху качествените. Така че, в случай че ви се предложи избор сред естествен будилник и оригиналност, която с изключение на главните функционалности, може да мери мокрота, кръвно налягане и да пее песни на японски, най-вероятно ще изберете новото знамение. Но към този момент имате уред за кръвно налягане, овлажнителят е на рафта, мерите всичко това един път годишно … за какво да плащате повече за такова скъпо устройство? Не е ли по-изгодно да вземете най-хубавия вид с функционалността, която в действителност ще употребявате?

  1. Навик за отбягване на значими решения

Това е постоянно срещан проблем, когато човек би трябвало да се заеме със комплициран план или да вземе решение за значимо събитие, само че мозъкът прави всичко допустимо да откри причина, поради която „ напъването “ да се отсрочи. Неочаквано заболяване, насъбрана отмалялост, способността да се отсрочи всичко за на следващия ден е единствено дребен лист от методите за бягство от отговорност. Как да мотивираме волята? Съзнателно елиминирайте всевъзможни способи да се оттеглите, набирайки поддръжка от околните си. Например, да се обзаложите с другар, че в случай че не отслабнете с 10 кг за два месеца, тогава ще му платите контрактуваната сума. Или се обвържете с такива отговорности, които ще ви накарат да работите с оптималната мощ. Тогава няма да имате различен избор, с изключение на да вървите напред.

  1. Акцент върху моментните удоволствия

Защо е толкоз мъчно човек да се откаже от нездравословните привички – алкохол, сладко измежду нощ, скъпи покупки, които изяждат целия бюджет? Факт е, че мозъкът ни мъчно може да пресметна последствията от дейностите в далечното и мъгливо бъдеще, в случай че в този момент го чака нещо прелестно и изпълнено с позитивни страсти. Моментната изгода наподобява по-привлекателна от изгодите някъде надалеч във времето. Ето за какво желаете да ядете вкусна торта в този момент, в сравнение с да изглеждате слаби в бъдеще. Да вземете през днешния ден хиляда лв. ви е по-важно, в сравнение с в дълготраен проект да имате две хиляди. Познавайки тази специфичност, не забравяйте да си припомните, че ще последва къса еуфория.

  1. Навикът за разбиране на първичния опит като най-хубав

Спомнете си с каква компликация превключихте от телефон с бутони на телефон с touch screen? Много хора са уверени, че усетът на сладоледа от детството не може да се съпостави с производството на нито една от актуалните компании. И всичко това е, тъй като човешкият мозък е програмиран да възприема първия опит като стандарт, който след това се съпоставя. Ето за какво всичко наподобява по-добре преди – първите нови дънки, първата обич, първата победа над себе си. Вълната на носталгията се прекатурва тъкмо поради възприятието за наслаждение, което преживяwame, когато срещаме нещо за първи път. Но това е трик! Невинаги предишното е по-добро от сегашното. Трябва да помним тази специфичност на нашето мислене и да се опитаме да останем отворени за нови прекарвания. Насладете се на действителните достижения вместо да се занимавате със стандарти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР