Човешкото тяло вероятно е най-сложният механизъм, който съществува на този

...
Човешкото тяло вероятно е най-сложният механизъм, който съществува на този
Коментари Харесай

Жаждата, добрата памет и три нови факта за човека, открити през 2019 г.

Човешкото тяло евентуално е най-сложният механизъм, който съществува на този свят. То е доста повече от това - то е притежател на мисълта, интелекта, бурята от усеща и страсти, които не са присъщи за нито едно друго живо създание.

Може би поради това тази пропаст от биологични и психологични функционалности остава в огромна степен неразгадана. Въпреки това, с всяка минала година на усилени проучвания, ние научаваме от ден на ден за себе си и парченцата от грандиозния пъзел намират своето място.

В тази публикация ще представим три от най-интересните открития за индивида, направени през 2019 година

Жаждата

Как мозъкът ни незабавно схваща, че би трябвало към този момент да не сме жадни, още преди изпитата течност да е достигнала до кръвта и тъканите ни? Начините са два. Първите сигнали идват непосредствено от гърлото ни, секунди откакто сме изпили нещо.

Но по какъв начин излиза наяве дали не сме изпили чаша солена вода, което би провокирало още по-силна жадност? За този към момента тайнствен сигнал към този момент се знае единствено, че идва от стомашно-чревния тракт и незабавно се изпраща до мозъка.

Добрата памет

През 2019 година учените откриха, че хората, които помнят всевъзможни обстоятелства от всички области на познанието, в действителност имат друг вид свързване сред невроните в мозъка. Връзките са доста по-къси и мощни. Това им разрешава бързо да " навържат " няколко обособени части информация и за секунди да стигнат до правилния отговор на даден фактологически въпрос.

Миниатюрни капиляри в костите

Изглежда в костите ни има мрежа от микроскопични кръвоносни съдове - капиляри, които придвижват имунни кафези, направени вътре в костите, към кръвния поток, с цел да доближат до другите елементи на организма.

Това е открито в началото при мишки, само че академик от екипа, който провел проучването, подложил личния си крайник на обзор с ядрено-магнитен резонанс и в него също били открити дребни каналчета, за които се счита, че извършват същата функционалност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР