Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи

...
Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи
Коментари Харесай

Шефът на ГДБОП: Заплахи има срещу Мария Габриел и министри

Човекът, заканвал се на арбитър Владислава Цариградска, е отправял закани против вицепремиера Мария Габриел и министри. В последните седмици зачестиха заканите, голям брой закани са отправяни към огромен кръг обществено известни лица в последните седмици и дни.

Това разгласи шефът на ГДБОП Явор Серафимов в изявление за Нова тв.

Заплахите се подават от едно и също лице с псевдоним " Червеният корсар " - български жител, който живее малко бездомнически метод на живот, който съумява да се добере до адресите на обществени лица, насочва закани към учебни заведения и други - бомбени и други. Не става въпрос за престъпни структури, а за лице, което има своя позиция. Издирва се лицето, считаме, че скоро ще бъде намерено, изясни Серафимов.

 
Това, че лицето е едно и също, е открито от почерка му. То е отправяло заканите към Цариградска и в последните дни. Използва разнообразни прилагателни. Може би става дума за душевен невменяем човек, който, следейки новините и обществено известни събития, намира по някакъв метод вид да изписва закани към тези лица, добави шефът на ГДБОП.

Дали едно лице е помощник на Министерство на вътрешните работи или не - няма догадка, която да ни дава право да разкриваме сходни данни. Такава информация към този момент е изискана от прокуратурата по воденото досъдебно произвеждане, така Серафимов отговори на въпрос дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил помощник на Министерство на вътрешните работи.

През интервала февруари - март 2022 година са постъпили общо 5 сигнала за Нотаруса първо в Министерство на вътрешните работи, след което са ориентирани за инспекция в ГДБОП. Става въпрос за един сигнал от Антикорупционния фонд, 3 сигнала, подадени от Адриана Симеонова - някогашната брачна половинка на Божанов, и един сигнал от Евгени Симеонов, сегашния брачен партньор на Адриана. Сигналите са за търговия с въздействие, имотни закононарушения, принуди, закани от Божанов и групата, която той управлява, описа Серафимов. И по петте сигнала е осъществена обстойна инспекция и всички събрани данни са предоставени на Софийска градска прокуратура.

 
По време на инспекцията е открита насила по отношение на арбитър Цариградска, която също е била викана и е дала показания. На база на всички тези сигнали е формирано досъдебно произвеждане.

Основното незаконно действие на Божанов са имотните измами, открила инспекцията на ГДБОП. Това, че в ГДБОП сигнал е постъпил през 2022 година не значи, че в избрани структури на Министерство на вътрешните работи не са постъпвали и други сигнали, предхождащи тези, изясни Серафимов.

Ние не сме работили по магистрати, ГДБОП няма такова право, само КОМПИ има право да работи, в случай че има корупция. Сигналът е подаден към прокуратурата, изясни Серафимов.

 
Запитан дали те са стигнали до магистрати в инспекцията им, шефът на ГДБОП отговори: Да, стигнахме до значително имена, които се загатват. Повече от 3 имена - прокурори и съдии, които се загатват в сведенията, които са дали подателите на сигналите и разпитаните лица. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изхода на делата.

ГДБОП са разкрили и жертви на такива закононарушения, които са дали показания и всичко е предадено на прокуратурата. От нейна страна не са ни възлагани спомагателни дейности, посочи Серафимов.

Гръцките предприемачи са подали сигнал през март 2022 година в ГДБОП за проблеми с техни комшии. Използвайки госпожа Йоненска своите позиции в Национална агенция за приходите е упражнила непозволени дейности - три проверки на техните сдружения и свързани с тях сдружения. Името на Мартин Божанов не се загатва в техния сигнал, само че той е към март 2022 година Предполагаме, че на малко по-късен стадий, откакто инспекцията е завършена и изпратена на прокуратурата, се е появила групата на Божанов. Нито в сведенията на гръцките предприемачи, нито на техния юрист, е споменавано името на Нотариуса, на неговия юрист или на една част от групата, която стана известна. След като изпратихме материалите в СГП, бяха върнати отчасти, още веднъж бяха извикани, още веднъж са давани сведения, и още веднъж нямаше декларирано по никакъв метод присъединяване в групата. Затова считаме, че Божанов и групата му са се появили в по-късен интервал. Техният сигнал е изпратен до градска прокуратура, установено е, че се касае за търговия с въздействие и спор на ползи на Йоненска, изясни Серафимов. 

Той отхвърли да има приключване на информация от ГДБОП. Абсолютно е допустимо Нотариуса да е имал контакти в ГДБОп, само че нямаме данни да е изтичала информация, безапелационен бе Серафимов. Съпругата на Божанов -  Гергана, е назначена с конкурс през 2022 година

По отношение на Петър Петров - Еврото, през ноември 2021 година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд за обвързаността на някогашни и сегашни чиновници на Министерство на вътрешните работи с охранителната компания " Делта гард ". Този сигнал е многопластов, с разнообразни сюжети в него, разгласи Серафимов. Един от сюжетите е историята към Илин Златанов, притежател към оня миг на " Изамет ".

Многопластова незаконна активност, за търговия с въздействие. Пак са открити магистрати - 3-4-5 индивида от правосъдната система в доста положителни връзки с Петров. Те са на разнообразни равнища - районна прокуратура, градска, даже профилираната към оня миг, описа Серафимов. Запитан дали са стигнали до по-високи равнища, шефът на ГДБОП отговори: Публично известни станаха някои фотоси за посещаване на Сарафов в този клуб. Този клуб е посещаван от доста хора. Неговото име се загатва в сигнала, само че се цитират доста имена. В сигнала не се показва като постоянен клиент на този клуб. Но в резултат на материалите, които бяха излъчени, има изказвания, че е посещавал постоянно. Мисля, че е упоменато и неговото име в материалите, предадени на прокуратурата.

В нашата инспекция се стига до клуба " Осемте джуджета ", там са провеждани срещите с Петров. Но Златанов е казвал, че там е виждал опашка от хора, които чакат да им се решат разнообразни проблеми, описа Серафимов. В хода на тази инспекция самият Петров също е бил свикан и се е явил като очевидец. Пред ГДБОП изясни, че с помощта на неговите юридически качества хората го търсят, с цел да им окаже юридическа помощ. Признава, че се познават, че Златанов е бил при него в клуба, само че няма по какъв начин да каже, че той е имал благоприятни условия да въздейства в правосъдната система, добави той.

През януари 2022 година инспекцията е изпратена във Върховна касационна прокуратура, изясни Серафимов. Тогава основен прокурор беше Гешев, нямаме информация какво е последвало. Бяха събрани големи по размер материали за търговия с въздействие, за измами, осъществени от групата на Петър Петров. Информацията представляваше повече от 100 стр. информация, добави той.

Нямал информация да има противоположна връзка. Самата прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашият сигнал, само че не го е направила. Има случаи, при които ни уведомяват, само че и други, при които някой прокурор може да е не запомнил да ни уведоми, добави Серафимов. Запитан дали в инспекцията е имало имена на прокурори от ВКП, той отговори: Мисля че имаше.

 
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР