Човек №1 в Ал Каида - водачът Айман ал Зауахири

...
Човек №1 в Ал Каида - водачът Айман ал Зауахири
Коментари Харесай

Убили лидера на Ал Кайда със загадъчна бомба-нинджа - Летящият Гинсу

Човек №1 в " Ал Каида " - лидерът Айман ал Зауахири е бил погубен, откакто две ракети са поразили дома му в афганистанската столица Кабул до момента в който е бил на терасата, стана ясно през вчерашния ден, а Novinite.bg ви уведоми навреме. За сполучливата акция се похвали персонално президентът Джо Байдън. Подробности към интервенцията сочат, че по постройката не се виждат следи от детонация и няма други потърпевши, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на американски представители, представени от Франс прес.

Тези две условия навеждат на мисълта, че американците са употребявали ракета " Хелфайър R9X ". Тя е оборудвана с шест остриета с форма на бръсначи, които ѝ разрешават да проникне през задачата си без да се взриви.

Употребата на R9X в никакъв случай не е била публично признавана от Пентагона или Централно разузнавателно управление на САЩ, двете структури на Съединени американски щати, които могат да правят прецизни офанзиви по екстремистки водачи.

За съществуването на ракетите за първи път беше изказано съмнение през март 2017 година, когато един от водачите на " Ал Каида " - Абу Хайр ал-Масри, беше погубен след удар от дрон, до момента в който пътуваше в автомобил в Сирия. Снимките от офанзивата тогава демонстрираха огромна дупка в покрива на колата. В купето личаха вреди, само че предната и задница на автомобила изглеждаха невредими.

Оттогава, няколко на брой точно ориентирани офанзиви са приключвали с сходни резултати. Преди това ракетите " Хелфайър ", изстрелвани от хеликоптери или дронове, се разпознаваха по мощните детонации, които постоянно водеха до косвени жертви и опустошения.

Новото загадъчно оръжие, употребявано от американците, е кръстено " Летящият Гинсу " поради известна телевизионна реклама от 80-те години на предишния век за кухненски ножове марка " Гинсу ", които чисто и елементарно прорязват алуминиеви кенове и остават съвършено наточени.

Наричана още и " бомба нинджа ", ракетата се е трансформирала в желан арсенал за елиминиране на водачи на джихадистки групировки, без да се поразява цивилно население.

Предполага се, че това се е случило и с Ал Зауахири в Кабул. В неделя вечерта той е бил самичък на балкона на дома си, когато американски дрон изстрелва по него две ракети " Хелфайър ", прецизира пред публицисти американски представител. Членовете на фамилията на Зауахири са били в къщата, само че " съзнателно не са били цел и не са били ранени ", прибавя той.

По-рано Ройтерс заяви, че Айман ал Зауахири, чиято глава бе оценена от Съединени американски щати на 25 млн. $, е оцелявал години наред в суровите афганистански планини, само че последните месеци от живота си е прекарал в първокласен квартал на Кабул, населяван от високопоставени талибани.

Кварталът " Шерпур " се намира в тиха озеленена част на афганистанската столица с огромни жилищни здания. В една от тях живее някогашният военачалник Абдул Рашид Достум - узбекът с огромни заслуги във войната против руската окупация през 80-те години. В някои от къщите с градини има плувни басейни, а посолствата на Съединени американски щати и НАТО са единствено на няколко километра от " Шерпур ".

71-годишния египтянин бил изумен, до момента в който е бил на балкона на къщата си. Снимки с непотвърдена меродавност в обществените мрежи демонстрират изпочупени прозорци на боядисана в розово постройка на два или три етажа, заобиколена от дървета, и с бодлива тел върху оградата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР