Човек с увреждане на гръбначния стълб, останал прикован за инвалидния

...
Човек с увреждане на гръбначния стълб, останал прикован за инвалидния
Коментари Харесай

Парализиран мъж проходи отново чрез гръбначен имплант

Човек с увреждане на гръбначния дирек, останал прикрепен за инвалидния стол, в този момент е в положение да се разхожда с помощта на революционно нов имплант. Други двама мъже, участващи в изследването, също съумяват да си възвърнат контрола над мускулите на краката, откакто им вграждат електрически стимулатори.

Те оказват помощ за компенсирането на увреждането на гръбначния дънер, заяви ново изследване, оповестено в списание Nature.

Гръбначният мозък придвижва известия от мозъка до други елементи на тялото, позволявайки ни да преместваме крайниците си, да усещаме налягане или температура и да направляваме виталните си функционалности.

При увреждане, нервните сигнали имат проблеми при прекосяването, като човек остава неподвижен или с нарушена интензивност. В този опит откриватели от Швейцарския Федерален софтуерен институт в Лозана употребяват електрически импланти, с цел да запълнят празнината в гръбначния мозък, като оказват помощ да се придвижват посланията от мозъка през повредената област до незасегнати елементи на гръбначния мозък.

Ефектите от лекуването са траяли даже след прекъсването на електрическите сигнали и "всички участници са запазили известно усъвършенстване в мускулното придвижване даже след края на стимулационната терапия ", съгласно Nature.

Докато резултатите са удивителни, екипът бърза да предизвести, че лекуването - наречено епидурално електрическо стимулиране - е в ранните си стадии и не е ясно за какъв брой хора ще бъде дейно.

Текущият размер на извадката е доста дребен. Електрическото стимулиране разчита на субектите, които се пробват да реалокират крайниците си.

"Това в действителност работи като усилвател ", споделя ръководителят на проучването Грегоар Кортийн пред Nature: "Ние не поемаме надзор над краката. Пациентите би трябвало да го създадат ".

Кортийн изясни, че след два дни новото придвижване става съвсем естествено за субектите и в границите на една седмица те съумяват да вървят с лимитирана помощ.

Виж видео ТУК!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР