Човек първо работи за името си, а след това името

...
Човек първо работи за името си, а след това името
Коментари Харесай

Търговските марки – част от формулата за успешен бизнес

Човек първо работи за името си, а по-късно името работи за него. Поне по този начин гласи остарялата максима. Това предписание важи в цялостна мощ и за бизнеса.

Създаването на ново произвеждане или прохождането на нова компания не са по никакъв начин лесна задача – намиране на концепция, изследване на пазара, основаване на бизнес проект, инвестиция на средства – персонални или посредством кредитиране, покриване на нормативни условия за активността, образуване на екип, подписване на голям брой контракти с трети лица и така нататък

Ако начинанието пожъне триумф, той не е инцидентен, а с цената на поетия риск, предприемачески умения, визия и доста труд. Във формулата на триумфа не трябва да пропущаме един доста значим детайл, който от време на време се подценява – смисъла на комерсиалната марка.

Какво е комерсиалната марка?

Търговската марка е признак на стока или услуга, която предлага един търговец, с която последният е прочут и се отличава от останалите съперници в сектора. Марката може да съдържа букви, числа, рисунки, фигури, цветове, композиция от тях, а даже и звукови знаци. Целта е да бъде неповторима и разпознаваема.

Лесен образец, с цел да пресъздаваме една марка, е да си представим логото на производителя на спортни артикули Nike – изписване на името му „ Nike “ с тъкмо избран шрифт, плюс хоризонтално ситуирана изпод „ запетайка ”.

Защо е значимо да регистрирате своята комерсиална марка?

Регистрацията на комерсиална марка дава на притежателя й отбрана против нелоялна конкуренция и артикули менте, които съзнателно са създадени външно да наподобяват на оригинала и по този метод вкарват в подвеждане потребителите, че купуват таман истинския артикул.

Да вземем следния образец – производител на сладкарски произведения пуска на пазара вафла, която е кръстил „ Шоко Тайм ”. Вафлата се продава в синя непрозрачна опаковка с изписване на името с бели букви със характерен шрифт. Производителят дава най-хубавото от себе си. Купил е добра рецепта, употребява качествени артикули, прави реклама, продукцията е постоянно прясна и така нататък

Заради качествата на продукта и истинската реклама вафлата се харесва от потребителите и бързо се постанова на пазара. В този миг различен производител взема решение да „ яхне “ наготово триумфа на „ Шоко Тайм ”, без да носи никакъв риск и без да е направил инвестицията на първия производител. Недобросъвестният съперник заимства визията на „ Шоко Тайм ” с разликата, че я предлага в синя полупрозрачна опаковка, само че резервира изписването на името и характерния шрифт. Качеството на вафлата обаче е доста по-ниско и надлежно се предлага на по-добра цена.

След като пробват вафлата с по-лошо качество, не знаейки, че това не е истинската „ Шоко Тайм ”, потребителите се разочароват и губят доверието си в продукта. За първия производител следва спад в продажбите и неспособност да покрие разноските за инвестицията. Необходима е навременна негова реакция, а основен миг е съществуването на записана комерсиална марка с името на продукта.

За да избегне сходна нелоялна конкуренция, търговецът има опция да записва комерсиалната марка „ вафла в синя непрозрачна опаковка с изписване на името ѝ с бели букви „ Шоко Тайм ”) с шрифт „ Impact “, преди да стартира да изразходва средства за закупуване на рецепта, произвеждане, реклама и така нататък Така, когато продуктът бъде пуснат на пазара, той ще е спокоен, тъй като търговката марка ще му даде отбрана против всеки, който реши да създава вафла или различен сладкарски артикул с марка „ Шоко Тайм ”.

Регистрираната комерсиална марка дава право на притежателя й да забрани на всички трети лица да се употребяват от нея. Регистрацията дава отбрана и при опити да се заимства отличителна част от името или визията на марката или при потребление на сходно изображение за илюзия на потребителите. Ако недобросъвестният съперник не се съобрази с тези ограничавания, притежателят на марката може да потърси отбрана по насилствен ред.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР