Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от .

...
Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от .
Коментари Харесай

Човечеството е загубило 20 милиона години живот заради COVID-19

Човечеството е изгубило милиони години живот поради пандемията от. Това се оповестява в изследване на испански учени от университета " Помпей Фабра ", оповестено в Scientific Reports, съобщи БГНЕС.

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от в 81 страни. Учените съпоставят разликата сред възрастта, когато човек е умрял от COVID-19, със междинната дълготрайност на живота в засегнатите страни.

Експертите употребявали способ, наименуван " Years of Life Lost " (YLL). Той се употребява за оценка на междинния брой години, през които човек би могъл да живее, в случай че не е умрял прибързано.

„ В общо 81 страни поради COVID-19 са изгубени 20 507 518 години живот - 16 години за всяка гибел “, сподели доктор Хектор Аролас от университета " Помпей Фабра ".

Експертите обаче означават, че изследването не регистрира броя на изгубените години вследствие на смъртни случаи, а единствено индиректно обвързваните с COVID-19.

Учените обаче акцентират, че умрелите от сърдечно-съдови и други хронични болести също са изгубили повече години от живота си заради пандемията.

Анализът на данни от изследване на Daily Mail демонстрира, че Непал е най-засегнатата страна в света при пресмятане на изгубените поради COVID-19 години от живота на един умрял. Средно непалците са изгубили към 26 години от живота си. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.

Страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария съставляват тъкмо противоположното - там хората са изгубили по-малко от 10 години живот на един умрял от COVID-19.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР