Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ и

...
Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ и
Коментари Харесай

Анексът към Националния рамков договор беше подписан

Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ и на Надзорния съвет на НЗОК подписаха анекс за медицинските действия към Националния рамков контракт /НРД/ - 2018 година Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев приподписа документа.

За идната година се плануват близо 500 млн. лева повече за опазване на здравето, напомни заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Постигнахме градивен разговор, изчистихме недоразумения, постигнахме и много положителни параметри за идната година, сподели ръководителят на съсловната организация доктор Иван Маджаров.

Възстановихме практиката НРД да влиза в действие от 1 януари. Анексът изрично е надграждане на настоящия все още НРД и добра основа за измененията, които чакаме да се случат идната година, сподели министър Ананиев. Според него анексът способства за по-добро качество на лекуване, има и нарастване на размерите и цените. Създали сме условия за по-голяма задоволеност при пациентите и лекарите, добави още той. Министър Ананиев напомни, че в документа е заложено възстановяване на контрола, а през 2019 година следва създаване на нови нормативни актове. Той изрази задоволство, че новата година ще стартира без недостиг в бюджета на НЗОК.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчелечение, които са били досега. В края на първото тримесечие ще се създадат разбори, само че в случай че се открият аномалии, ще бъдат нанесени корекции, уточни Начева.

Само издаването на удостоверение за брак ще се заплаща на персоналния доктор, акцентира Начева. За проучванията, които се изискват преди хоспитализация, Начева обясни, че те ще се вършат в извънболничната или в болничната помощ, само че не би трябвало да се дублират. В лечебните заведения ще се следи броят на леглата, с цел да не се позволява повече от един пациент да се регистрира като приет в болница на едно и също легло. Това не е честа процедура, сподели още Начева, само че тази процедура се вкарва, с цел да може да се възнамеряват по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10 на 100 повече кревати, подсети Начева. По думите й няма съображение да се образуват листи на чакащите.

Доброто за тази година е, че има преизпълнение с близо 70 млн. лева на приходите в бюджета и дружно с парите от запаса НЗОК завърши без недостиг. Това ще разреши през идната година да се следи бюджетът единствено за 2019 година, добави още Начева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР