Членовете на ЕП призоваха правителствата на ЕС да приемат нов

...
Членовете на ЕП призоваха правителствата на ЕС да приемат нов
Коментари Харесай

Евродепутатите призоваха за законово ограничение на икономическото и политическо влияние върху медиите

Членовете на Екологичен потенциал приканиха държавните управления на Европейски Съюз да одобряват нов закон за усилване на прозрачността и независимостта на медиите, препоръчан от Европейската комисия. Позицията им по отношение на Регламента за свободата на медиите беше призната във вторник с 448 гласа " за ", 102 " срещу " и 75 " въздържал се ". Новото законодателство има за цел да ограничи въздействието върху пресата от политически или стопански ползи и да отбрани свободата на публицистите, в това число против компютъризирани стратегии за шпионаж.
Без независимост на медиите, медиен плурализъм, самостоятелност на публичните медии и отбрана на публицистите няма народна власт, почтена за това име. Точно по тази причина сме тук, с цел да създадем изказване. А също по този начин желаеме да включим свободата на медиите и плурализма в рамката на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, тъй че да има смисъл условността на правилата на правовата страна да се ползва и за страни, които не зачитат свободата на медиите и плурализма.
Хуан Фернандо Лопез Агиляр, С&Д, Испания

Неуспехите във връзка с свободата на медиите в страни с все по-авторитарни държавни управления, като Полша и Унгария, тревожат публицистите и неправителствените организации. Унгарски евродепутат, определен от опозиционна партия, се надява, че това законодателство въпреки всичко може да поправи част от вредите.
Смятам, че Европейски закон за свободата на медиите е от дълго време просрочен, само че доста значителен законодателен акт. Необходимо е да има ограничения като предлагането за концентрацията на медийна благосъстоятелност или рестриктивните мерки върху държавното финансиране на медиите. Ако тези процеси бяха въведени преди десетилетие, нямаше да се случи по този начин, че в страни - членки на Европейски Съюз, като Унгария, медиите да могат да действат с 90 % държавно финансиране.
Каталин Цех, Renew Europe, Унгария

Регламентът планува основаването на нов Европейски комитет за медийни услуги. Евродепутатите упорстват той да бъде самостоятелен от Европейската комисия и да разполага с " експертна група " от гражданското общество, която да го поучава. Все още следва Европейския парламент и държавните управления на Европейски Съюз за разработване на окончателния вид на закона.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР