Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел

...
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел
Коментари Харесай

ЕЦБ не може да пренебрегне скока на цените на жилищата



Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел сподели във вторник, че " централните банки би трябвало да извърнат повече внимание на цените на жилищата, както от позиция на ценова непоклатимост, по този начин и от позиция на финансовата непоклатимост ", оповестява Ройтерс.

Тя изясни, че ЕЦБ счита, че цените на жилищата в еврозоната " понастоящем са надценени по отношение на главните индикатори, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените ".

Освен това тя съобщи, че банката обмисля прибавяне на жилищните разноски на притежателите, към Хармонизирания показател на потребителските цени, като осведоми бъдещата позиция на банката по паричната политика.

" Паричната политика не може да си затваря очите за сходни развития в институционална среда, в която макропруденциалните политики по принцип са първата линия на отбрана, само че към момента не са изцяло ефикасни “, сподели Шнабел.

Що се отнася до инфлацията, Шнабел повтори, че ЕЦБ " няма да реагира преждевременно " на възходящите темпове на инфлация. Тя предизвести, че " преждевременното повишение на лихвените проценти в отговор на краткотраен скок на инфлацията би навредило най-вече на семействата с ниски приходи “ и би изложило на риск опциите за претовареност.

Въпреки това тя означи, че " остава забележителна неустановеност по отношение на това какъв брой устойчиви ще се окажат някои от сегашните ценови натиска ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР