Неговото възкресение от смъртта е символ на безкрайната Божия сила

...
Неговото възкресение от смъртта е символ на безкрайната Божия сила
Коментари Харесай

Хрисос Воскресе! С какви обичаи свързваме Великден?

Неговото възкресение от гибелта е знак на безкрайната Божия мощ и съставлява успех на живота.

 

Празникът слага край и на 40-дневния пост, с който миряните пречистват както телата, по този начин и душите си. Именно отърсването от неприятни и греховни намерения е в основата на празника - да може Христовата всеотдайност да бъде посрещната с чисто сърце.

 

Това е най-светлият християнски празник и бележи началото на така наречен Светла седмица, която стартира незабавно след Страстната седмица. Денят се назовава още Светла неделя.

 

Символи на този ден са боядисаните яйца и козунака. Черупките на изядените към този момент великденски яйца в някои региони на страната хората поставят по портата, с цел да пазят къщата от зли сили.

 

Боядисването на великденски яйца може да е освен това от основаването на красива великденска декорация и развлечение с децата. Всъщност боядисването на великденски яйца може да има и по-дълбока религиозна връзка. Една от традициите, свързани с великденските яйца, е обвързвана с Мария Магдалена - първият човек, видял Исус след Възкресението. Както споделя историята, тя държала нормално яйце в наличието на император и оповестила Възкресението на Исус Христос. Императорът споделил, че възкръсването на Исус е толкоз евентуално, колкото и това яйце да стане алено - и яйцето станало яркочервено, до момента в който той към момента говорел.

 

Краят на великденския пост значи и богата софра за празника. Традиционно се сервира печено агнешко или козе месо, зелени салати, ориз, а дружно с това и козунак и сладки. Пие се вино. Христос е представян в библията като Божи агнец и агнето символизира неговата гибел.

 

Според българските традиции в неделния ден на Великден младоженците гостуват на своите кумове, като наложително на домакините се носи подарък - великденски самун (козунак) и боядисани яйца.

 

Друг остарял български бит на Великден е така наречен „ люленки “ – следобяд всички моми отиват на място, където има високо дърво и се люлеят за здраве. Там отиват и момците и всеки гледа да се люлее, с цел да защищити фамилията от змейове и заболявания.

 

Великден се чества цяла седмица, по тази причина тя се назовава Светла седмица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР