България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните на

...
България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните на
Коментари Харесай

Ето коя обявиха за бг ясновидка №1 на всички времена, по-силна от Ванга

България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните преди всичко познаваме името на Ванга, само че не по-малко прочут от нея е Дядо Влайчо, да вземем за пример.

Дали обаче знаете, коя е най-силната българска ясновидка? Днес ще ви разкажем за феномена Константина Стефанова–Кортеза, която постоянно назовават Сливенската Ванга. Кортеза е българската ясновидка №1 за всички времена. Наскоро се навършиха век и половина от нейното рождение. Детството й е освен оскъдно, само че и тягостно, защото е белязано от тежък случай, съвсем като участта на Ванга. След него момичето дълго боледува, само че съумява да се възвърне.

На млади години Кортеза отказвала да се омъжи, тъй като предвиждала, че бракът й нямало да просъществува. В последна сметка се сгодила, само че младоженецът умрял пред олтара от сърдечен удар. Животът на Кортеза поел в нова посока след срещата й с изтъкнатия възрожденец доктор Георги Миркович. Той е прочут като първия доктор в България, който ползва методите на хомеопатията.

Освен това е измежду първите трима възпитаници на Петър Дънов. Д-р Миркович наема младото полуграмотно момиче като прислужница в дома си. Той основава спиритически кръжоци в Сливен и Бургас. Свръхсетивните способности на Константина Стефанова се демонстрират точно на тези спиритически сбирки в Сливен. Там тя стартира да демонстрира дарбата си на ясновидка – чува гласове и получава оракулски видения. И тогава участниците в сеансите на клуба, които се провеждали в представителния дом на Миркович, забелязали, че всичко казано от слугинята Кортеза се сбъдвало.

Славата й стига своя връх през 1908 година, когато бива удостоена с почетната купа „ Светата пророчица Кортеза ”.

Из цяла България се носят митове за точността на предсказанията й, а почитта към нея е евентуално първата демонстрация на звездомания по нашите географски ширини – нейни фотоси се продавали като топъл самун сходно на тези на холивудските кинозвезди и рокгрупите няколко десетилетия по-късно.

За разлика от множеството ясновидци, Кортеза не била в спор с църквата. Нещо повече – тя е била уважавана от доста свещеници. Преданието твърди, че по това време е била по-известна и почитана от самия цар Фердинанд. Самата тя била уверена, че приказва с ангели, със Света Богородица, със самия Христос и с всички светии. Този подарък ясновидката употребила, с цел да открива лечебни извори, да направлява живите и да контактува с мъртвите.

Кортеза постоянно пътувала из цяла България. Допускали я да проповядва дори и в дворовете на църквите, където събирала стотици вярващи. Имало случаи, в които на нейните проповеди са се събирали до 12 000 души.

Къщата й в Сливен била превърната в нещо като светилище. Прозорците били със спуснати завеси непрекъснато. Вътре пред иконите непрекъснато горели свещи и мирисът на тамян омайвал посетителите. А в преддверието на дома имало делва, в която тя събирала пари и пособия с тях на бедните.

За ориста й след 1914 година няма доста сведения. Твърди се, че Кортеза живяла дълго, само че нейните ясновидски качества последователно отслабнали. Животът й приключил като самотна бабичка, която издъхнала в бедност, изоставена и забравена от всички, написа За дамата.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР