Чисти технологии, зелени технологии, иновации с медицински и козметични цели,

...
Чисти технологии, зелени технологии, иновации с медицински и козметични цели,
Коментари Харесай

Лаборатории за 121 млн. лв. ще подпомагат бизнеса в медицината, чистите технологии и креативните индустрии

Чисти технологии, зелени технологии, нововъведения с медицински и козметични цели, решения за изобретателните и рекреативните промишлености - това са част от задачите на пазарно насочените проучвания, които ще се вършат в шест новоизградени центъра за подготвеност. Проектите ще се осъществят с 121 млн. лв. по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Договорите с бенефициентите - университети и научни организации, бяха подписани преди дни, а крайният период за създаване на центровете е декември 2023 година

Част от парите ще отидат за строително-монтажни работи и съоръжение на лаборатории. Друга - за осъществяване на проучвания, чиято съществена цел е да се подкрепи бизнесът и да се усили конкурентоспособността на стопанската система.

Мехатроника и чисти технологии

Софийският университет " Св. Климент Охридски " и Техническият университет - Габрово, са водещи сътрудници в двата плана по съставен елемент " Мехатроника и чисти технологии ", всеки от които е с бюджет от 23.6 млн. лв.. Първият е " Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система ", а вторият - " Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии ".

Центърът за подготвеност на Софийския университет и още шест научни организации ще бъде построен на три модула " Води ", " Твърди боклуци " и " Трансфер ", като за потребностите на първия ще бъде построена нова постройка. За строително-монтажни действия са заложени близо 3.5 млн. лв.. В сумата влиза и съоръжение на лабораторни комплекси. Целта на плана е да се сътвори дейно функционираща инфраструктура, с цел да се подтикват нововъведенията в технологиите за устойчива околна среда и кръгова стопанска система, както и за неутрализиране на твърди боклуци и за реализация на енергийно и ресурсно ефикасна стопанска система. Ще се създават новаторски биотехнологии за филтриране на води, ще се получават нови строителни материали и водород от отпадъчни води.

Техническият университет - Габрово, и още шест научни организации ще изградят втория център за компетентности по съставен елемент " Мехатроника и чисти технологии ". В него ще се правят пазарно насочени научни проучвания от водещи откриватели и техните екипи в две посоки - интелигентни мехатронни системи и технологии и енергоспестяващи системи и чисти технологии. Ще се основават нови технологии за възстановяване на ресурсната успеваемост, конкурентни преимущества и повишение на добавената стойност на продуктите при произвеждане на профилирано съоръжение, машиностроене и уредостроене, съставни елементи за произвеждане на коли, сервосистеми, електронни и електромеханични произведения, роботика, химически артикули и други Идеята е центърът да стане място, където " бизнесът, страната и науката си подават ръка ". Предстои реорганизация на четири здания в Габрово, Пловдив и София, в които ще се изградят лаборатории, а за задачата са отделени 4.8 млн. лв..

Медицина, зелени технологии, биоресурси

С общ бюджет над 47 млн. лв. са още два плана, които ще се извършват по съставен елемент " Индустрия за здравословен живот и биотехнологии ". Водещ сътрудник по първия план, който се назовава " Устойчиво оползотворяване на биоресурси и боклуци от лечебни и ароматични растения за новаторски биоактивни артикули ", е Институтът по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките (БАН). Вторият се назовава " Център за подготвеност " Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) " и ще се реализира от Медицинския университет - Пловдив.

Изграждането на центъра за подготвеност на Института по органична химия на Българска академия на науките ще коства 23.7 млн. лв.. Целите са създаване на зелени технологии за основаване на новаторски фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели, стимулиране на аграрни производители от разнообразни региони за обработване на ЛАР като резистентен занаят, както и запазване на растителното биоразнообразие в страната посредством създаване на интелигентни и щадящи подходи и технологии за оползотворяването му. С 1.5 млн. лв. ще бъдат построени 14 лаборатории, които са част от научна инфраструктура за осъществяване на пазарно насочени
проучвания, фокусирани към дейно и стабилно потребление на националните биоресурси от лечебни и ароматни растения и оползотворяване на агробиоотпадъци и други

В центъра ПАРИМЕД, който ще бъде построен с 23.4 млн. лв., ще се вършат научни проучвания в региона на персонализираната медицина с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, новаторски лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори. За задачата с 1.5 млн. лв. ще бъдат построени няколко лаборатории.

Дигитализация и изобретателни промишлености

Университетът за национално и международно стопанство (УНСС) ще осъществя единствения план по съставен елемент " Информатика и осведомителни и информационни технологии " с бюджет 13.3 млн. лв.. Проектът се назовава " Дигитализация на стопанската система в среда на Големи данни ". Водещ сътрудник по единствения план в съставен елемент " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености " е Висшето учебно заведение по мениджмънт, а бюджетът е същият - 13.3 млн. лв.. Проектът е " Център за подготвеност за интелигентни решения в изобретателните и рекреативните промишлености (ИНКРЕА) ".

В центъра за подготвеност на УНСС ще правят научни проучвания и ще основават новаторски решения, които ще обезпечават развиването на компаниите и организациите в България да реализират цифровизация на своята активност с използване на информационно-комуникационни технологии в среда на Големи данни. Целта е да се увеличи конкурентоспособността на стопанската система. Центърът ще се обитава в преподавателската читалня в университета, която ще бъде оборудвана за 500 хиляди лв..

Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна и няколко научни организации са сътрудници в построяването на център за подготвеност, чието централно звено ще бъде в морската столица. За строително-монтажни работи са отделени към 800 хиляди лв., с които ще се изградят няколко лаборатории. Сред тях за 3D снимане, кинематика и следене на обекти, за 3D цифровизация, пространствена визуализация и репродукция на обекти, както и за ex citu консервация. Целта на плана е основаване на научни артикули с добавена стойност за стопанската система в сходство с най-хубавите интернационалните стандарти и процедура, партньорство с бизнеса и взаимно съдействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР