Чинчилата е сред популярните животинчета, които можем да гледаме като

...
Чинчилата е сред популярните животинчета, които можем да гледаме като
Коментари Харесай

Болести при чинчилите

Чинчилата е измежду известните животинчета, които можем да гледаме като домакински любим. Характерът на чинчилата е занимателен и тя е доста мечтан приятел.

Но и те като всички останали се нуждаят от изключителни грижи, тъй като в противоположен случай може да се стигне до редица болести, които да застрашат техния живот. За промени в здравето на чинчилите е допустимо да се съди по промени в естественото им държание.

Необходимо е да се съблюдават всички правила и потребности за грижата на едно болно животинче. Затова тук ще ви срещнем с това какви са някои от постоянно публикуваните заболявания при чинчилите, техните признаци, както и някои способи за лекуване, които могат да се приложат.

Възможни заболявания при чинчилите

Ентеритът провокира нарушавания в естественото изпражнение, което може да е разследване от разнообразни внезапни промени в диетата на животното. Сред главните признаци е диарията. Лечението включва диетично хранене на чинчилата с банкет единствено на висококачествено сено. Не е е целесъобразно потреблението на антибактериални медикаменти и антибиотици, защото може да доведат до утежняване на положението на животното.

Лишеите са заболяване при чинчилите (и не само), което поражда много постоянно през горещите месеци на годината от стрес, липса на витамини в храната, понижена резистентност на организма, нехигиенни условия и други

Симптомите засягат кожата и козината на болното животно - могат да се появяват плешиви петна, покрити с коричка. В следствие тези петна се сливат и образуват по-големи такива. Лечението на болната чинчила би трябвало да стартира още при първите открити признаци благодарение на специфични спрейове, за които е нужно да се конултирате със експерт.

 Болести при чинчилите

Уролитиазата като заболяване визира по-зрелите мъжки чинчили, причинявайки хеморагичен цистит. При проблеми с уринирането на животното е наложително да се посети доктор. По този метод може да бъдат открити в точния момент и камъни в бъбреците. Лечението зависи от положението - допустимо е да бъде както с медикаменти, по този начин и с оперативна намеса.

При развъждане на чинчили е належащо да следите и тяхното вървене до тоалетна, с цел да констатирате в случай че животното има запек. Значителен резултат освен това положение имат ябълките и сливите, само че в случай че казусът продължи, е належащо да извършите клизма с вазелин.

Чинчилите постоянно страдат и от отичане или т.н метеоризъм. Зеленият фураж образува газове, които водят до този проблем. Набъбналото коремче е един от главните признаци. Започнете леко да масажирате коремната част.

При всички домашни животни постоянно срещан проблем е появяването на конюнктивит, който се характеризира със сълзене и отичане на очите. Тук е целесъобразно да се обърнете към експерт, който да види положението на животното. Единствената стъпка, която бихте могли да предприемете, е да потопите тампончета в чай от лайка или невен, с които да обтривате очите на чинчилата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР