Четвърти ден продължава бедственото положение в Брегово. Придошлите води на

...
Четвърти ден продължава бедственото положение в Брегово. Придошлите води на
Коментари Харесай

Брегово бавно се съвзема след наводнението

Четвърти ден продължава бедственото състояние в Брегово. Придошлите води на река Тимок заляха парцели и аграрни земи, водата стигна до къщите.

Денонощната работа на помпите към този момент дава резултат и спадът на подпочвените води е забележителен. Помагат и трите прокопани канала, по които разливът се води. На място работи и хидропомпа от бент. Рогозен.

Хората в района са по-спокойни за парцелите си, само че обстановката продължава да е надалеч от нормализиране.

Днес бяха импортирани оферти за законодателни промени на Закона за водите, с които най-общо ще бъдат категоризирани язовирите като огромни и дребни със съответни условия за употреба. Ще се задължават притежателите и операторите да вършат спешни проекти.

--> Ще се сътвори и фонд, който да генерира средства за поддръжката. Ремонтите ще се вършат с пари от държавния бюджет и от този фонд. Промените другата сряда би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание.

Анализирано е положението на 5700 язовира сега. Над 4500 са на общините.

„ Възнамеряваме със закон да създадем комерсиално дружество, на което със единодушие на общините, които не могат да ръководят тези активи - язовири, да бъдат трансферирани тези активи в това комерсиално дружество и то да дава отговор за осъществяването на ремонтите и да не се случва по този начин, че да няма средства за поддържането”, изясни икономическият министър Емил Караниколов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР