Четвъртата вълна е в пълния си разгар. На седмична база

...
Четвъртата вълна е в пълния си разгар. На седмична база
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев гневен: Четвъртата вълна е в пълния си разгар! Каква демокрация, да отидат да си пият кафето във Франция без сертификат

Четвъртата вълна е в цялостния си кипеж. На седмична база имаме сред 10-15% нарастване и даваме опция на здравната система към този момент да работи обикновено. Това съобщи държавният здравен основен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

По думите му регионите един по един попадат в най-високите стойности на пандемията. " Засега в границите на страната заболеваемостта е към 360 на 100 000, което е сравнимо с данните, които имаме със страните от Източна Европа. Районите един по един попадат в по-тъмните зони. България е в центъра на вълната на континента ", уточни Кунчев.

Според него постоянно могат да се затегнат ограниченията, само че е много мъчително - поради дългия интервал, който умори и изнерви хората. " От друга страна доста хора привикнаха с заплахата, че почнали да я подценяват, тъй че все по-сложно става въвеждането, контрола и осъществяването на ограниченията ", посочи доцент Кунчев.

Той означи, че в случай че излязат разновидности, които са доста по-страшни, мощни и рискови, няма да имаме избор с изключение на да измисляме нови и нови оръжия против вируса. " Все още имаме доста горивен материал, което значи, че и идващите талази отново ще подвигаме заболеваемостта и отново ще пълним лечебните заведения ", предизвести държавният здравен контрольор.

" Процентът на хората, които се двоумят и не желаят да се имунизират е висок щом сме последните в Европа по имунизация. Компетентно е мнението на институциите, които са разрешили разширението на периода на имунизацията на " Пфайзер " за третата бустерна доза. Ваксината има същите качества и положителни резултати в границите на една година ", изясни Кунчев. " До идването в България и влизането на имунизациите в РЗИ-тата, тя се съблюдава с температурен екран. Ако някъде инцидентно стане пробив, просто имунизацията не се употребява ", добави Кунчев.

Той добави, че на никое място няма такова надменно отношение към хладилната верига за съхранението на имунизациите, както в България. " Всяка една нация в сложен миг демонстрира мощните и слабите си страни. Имаше лекари, които със седмици не излизаха, а има и тарикати, които желаят за 200-300 лв. да вземат документ и след това отново да попаднат в лечебните заведения. На мен ми омръзна да изяснявам едно и също - по какъв начин в други страни взеха решение да се оправят с това нещо, а на нас някои нещо им лишава. Каква народна власт?! Франция да не би да не е демократична страна, я да отидат там и да се опитат да влязат в някое заведение без документ за имунизиране. Отнемали сме им правата, по какъв начин в целия свят демократичните страни взеха решение, че имунизацията е наложителна. Когато се тръгне за чужбина, никой не мисли за народна власт, а всеки желае документ ", ядоса се Кунчев.

Той посочи, че в случай че не се форсира процесът на имунизация е допустимо да бъдат дарени и препродадени ваксини. За хора без тежки заболяване не е нужна третата бустерна доза. Сертификатите на база имунизиране ще бъдат продължени с още една година след ваксиниране.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР