Четиринадесетата година от съществуването на криптовалутите беше белязана от скандали,

...
Четиринадесетата година от съществуването на криптовалутите беше белязана от скандали,
Коментари Харесай

Крипто 2023 г. бе белязана от измами и скандали

Четиринадесетата година от съществуването на криптовалутите беше белязана от кавги, банкрути, измами и регулаторни разногласия. Въпреки това тя може би беше най-хубавата година в историята на промишлеността.

В актьорския състав на " Крипто 2023 " участваха фигури, които в този момент са на практика синоним на машинация: Сам Банкман-Фрид, Чангпенг Джао, Алекс Машински и по-малко известните Хедър " Рацлехан " Морган и Иля Лихтенщайн (известни още като " Биткойн Бони и Клайд " ).

Въпреки неприятната преса, младата промишленост означи някои забележителни победи.

Биткойнът, главният актив на криптовалутата, се е повишил със 160% за годината. Две значими правосъдни каузи бяха решени в интерес на промишлеността. А през януари се чака дълго чаканото утвърждение за главен капиталов артикул, което може да наводни сцената с нови вложители.

Подобно на останалата част от финансовия свят, цифровите активи получиха подтик от подобряващата се макроикономическа картина, изразяваща се в изстудяване на инфлацията, напредък на стопанската система и дълго чакания завършек на повишението на лихвените проценти от страна на Фед.

" Това беше годината на устойчивостта на криптовалутите ", споделя пред CNN Кайла Кърли, специалист по криптовалутите и сътрудник в световната консултантска компания StoneTurn.

Един от огромните съставни елементи на тази резистентност е методът, по който американските управляващи, изключително Министерството на правораздаването, разпростряха мускулите си за правоприлагане във връзка с криптовалутите, даже при неналичието на ясни разпореждания.

" Измамата си е машинация ", споделя Кърли, " Независимо от технологията или промишлеността... не можете да спрете човешката природа. Когато се стигне до такава степен, хората ще намерят метод да се възползват от разпоредбите. "

През 2023 година над криптовалутите не е надвиснала толкоз огромна фигура, колкото Банкман-Фрид - предприемачът, който в миналото беше разгласен за визионер и през ноември беше приет за отговорен за организирането на траяла години машинация за няколко милиарда $ посредством платформата си за търговия FTX.

Съдебният развой против SBF, както е необятно прочут той, беше спектакълът на годината за най-големите критици на криптовалутите и техните най-яростни почитатели.

За тези, които са склонни да считат крипто за комплицирана машинация, процесът дръпна завесата на летящата машинация в основата на FTX, която притегли милиони всеобщи вложители с представянето си като елементарен за начинаещи метод за нахлуване в нововъзникващото пространство на цифровите активи. Бързият напредък и проваляне на SBF в този момент е доказателство А за съперниците на криптовалутите.

От друга страна, вярващите в криптовалутите, които трансфораха SBF в псевдоспасител милиардер, също се зарадваха на присъдата му, определяйки я като закъсняло пречистване на една неприятна ябълка.

 Няколко седмици след произнасянето на присъдата американските управляващи означиха още един триумф в региона на правоприлагането. Чангпенг Джао, прочут още като CZ, създател на най-популярната платформа за търговия с криптовалути - Binance, се призна за отговорен по обвинявания в пране на пари като част от съглашение за 4 милиарда $.

" 2023 година беше неприятна година за измамниците и добра година за строителите ", споделя Фариар Ширзад, основен шеф по политиката на Coinbase. " Навлизаме в 2024 година с доста от най-лошите измамници отвън пазара и това е добре. "

През двете седмици след признаването на виновността на CZ биткойнът нарастна с 23% и доближи 44 000 $ - най-високото си равнище от 18 месеца, защото вложителите чакаха още позитивни вести на хоризонта.
Биковете на биткойн се окопават

Основното събитие за криптовалутата през 2024 година може да настъпи още идващия месец, когато се чака американските регулаторни органи да дадат зелена светлина на заявките за първия спот биткойн ETF, или борсово търгуван фонд, на американския пазар.

Казано по-просто, спот биткойн ETF разрешава на вложителите да наблюдават цената на биткойн, без действително да имат цифровата валута. Това е привлекателно за всеобщите вложители по няколко аргументи. Първо, то дава на елементарните вложители, които са внимателни във връзка с криптовалутите, релативно безвреден метод да потопят пръста си в прословутия волатилен пазар.

 ETF-ите се търгуват и на обичайните фондови тържища, което значи, че вложителите могат да имат достъп до тях посредством своя изпитан брокерски медиатор, вместо да основават нов акаунт в крипто-света. И, несъмнено, вероятността за регулаторен контрол прибавя още едно равнище на отбрана и бистрота.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР