Четиринадесет столични общински фирми ще преместят половината от парите си

...
Четиринадесет столични общински фирми ще преместят половината от парите си
Коментари Харесай

14 столични общински фирми местят банковите си сметки

Четиринадесет столични общински компании ще реалокират половината от парите си в друга банка, след решението на Столичния общински съвет (СОС), който вкара предели на депозитите на комерсиалните сдружения, които са напълно общинска благосъстоятелност. Това заяви зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

В четвъртък столичните съветници одобриха разпоредбите след продажбата на мажоритарния си дял в Общинска банка на фонд, регистриран в Лихтенщайн, със средства на петролния необут Георги Самуилов.

Общинските компании, които разполагат с над 1 млн. лева по сметки в търговски банки, би трябвало да държат най-вече 50% от парите си в една банка, без значение от типа валута, в която са средствата, реши СОС.

Търговските сдружения, които са със 100% присъединяване на Столична община са общо 57, като в тях влизат и 39-те лечебни заведения.

От всички тях 14 общински сдружения разполагат с над 1 млн. лева по сметки в търговски банки, заяви Барбалов в профила си във „ Facebook “.

От известието не излиза наяве дали парите на тези сдружения са в Общинска банка или в други търговски банки. Не се оповестяват и имената на общинските компании, които в период от един месец би трябвало да диверсифицират портфейла си.

До в този момент за общинските сдружения не се отнасяха разпоредбите за централизация и диверсификация, признати от служебното държавно управление на Милен Райков. Те се прилагаха единствено за държавни сдружения с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лева Това решение беше признато през 2013 година поради рисковата централизация на държавните пари в Корпоративна комерсиална банка, която година по-късно банкрутира.

Най-потърпевшото общинско сдружение от банкрута на КТБ беше " Топлофикация - София ", която загуби към 90 млн. лева

За да не се повтори това в този момент Столичният общински съвет реши, че е оправдано и за сдруженията със 100% присъединяване на общината в капитала да се вкарат ограничения за деконцентрация на паричните средства. Целта е да се подсигурява ликвидността на сдруженията и тяхната непоклатимост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР