Четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха днес, а

...
Четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха днес, а
Коментари Харесай

Венецуелски войници избягаха в Колумбия, а по границата избухнаха сблъсъци

Четирима венецуелски бойци, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха през днешния ден, а армията влезе в конфликт с хора , настояващи да бъде позволена филантропична помощ в обхванатата от рецесия Венецуела, предадоха ДПА и АП.
 
Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо споделя, че стотици хиляди хора в страната незабавно се нуждаят от храна и медикаменти , а президентът Николас Мадуро твърди, че филантропичната интервенция е американски скрит план за свалянето му от власт .

Трима от дезертиралите бойци прекосиха моста " Симон Боливар ", който свързва Венецуела с Колумбия, съобщи представител на колумбийските миграционни управляващи. Съобщава се, че бойците са употребявали два танка, с цел да съборят гранична стена , при което е потърпевш най-малко един човек. После четвърти боец се е предал на различен граничен мост , сподели представителят. Войникът декларирал, че мислел от дълго време да направи това и че очаквал и други да се причислят към него.

На границата бойци влязоха в конфликт с хора, чакащи идването на филантропичната помощ , и използваха против тях сълзотворен газ.

Във венецуелския град Урена на границата с Колумбия хора хвърляха камъни по бойците , а огромна навалица протестираше в поддръжка на филантропичната помощ. Телевизия Си Ен Ен заяви, че са били чути изстрели, а някои хора са били ранени от гумени патрони. -->

Предвижда се колумбийският президент Иван Дуке публично да сложи началото на филантропичните доставки, като съобщи помощи на Гуайдо, който десетки страни признават за краткотраен президент на Венецуела. Събитието би трябвало да се състои в колумбийския граничен град Кукута, в който са ситуирани към 600 тона храни, медикаменти и санитарни такъми, идващи основно от Съединени американски щати. Не е ясно по какъв начин помощта ще бъде доставена, откакто Венецуела затвори три гранични моста. Четвърти мост беше блокиран по-рано.
 Gulliver/Getty Images
Гуайдо приканва армията да се обърне срещу Мадуро и да разреши доставянето на помощта. Опозиционен представител сподели, че доброволци имат намерение да образуват живи вериги, с цел да пренесат филантропичната помощ през границата. Ако това не е допустимо, помощта може да бъде превозена през десетки противозаконни гранични пунктове.

Войниците от Националната армия на Венецуела , които избягаха в Колумбия, приканиха военнослужещите от венецуелската войска да се причислят към тях и да признаят Гуайдо за президент , показва ТАСС. " Ние признаваме Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела. Другари, пристигна време да извършите верния исторически избор ", обявиха бойците във видеообръщение, оповестено в Twitter. Те споделиха, че са се решили на тази стъпка " поради своите фамилии ".

Гуайдо приветства избягалите в Колумбия бойци и съобщи в Туитър, че не ги счита за дезертьори. Той прикани хората във Венецуела да провеждат демонстрации пред казармите в цялата страна и да упорстват армията да допусне филантропичната помощ през границата. Поддръжници на опозицията се събират да стачкуват на разнообразни места във венецуелската столица Каракас в поддръжка на доставянето на помощта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР