Четирима пловдивчани се разболяха от салмонелоза през последната седмица. За

...
Четирима пловдивчани се разболяха от салмонелоза през последната седмица. За
Коментари Харесай

Тревога в Пловдив! Инфекция тръшна четирима за седмица

Четирима пловдивчани се разболяха от салмонелоза през последната седмица. За това осведомиха от Националния център за публично здраве и разбори. Експертите предизвестиха, че обстановката се усложнява в Пловдив и района, откакто за толкоз малко време се разболяха четирима душа. От началото на годината месечно салмонелозата тръшва сред двама и трима души, като изключението е било през май, когато от нея са потърпевши петима души.

Медиците напомнят, че това е инфекциозно заболяване, причинители на което са бактерии, наречени салмонели. При тяхното раздробяване се отделя ендотоксин, който поврежда нервната система и вътрешните органи на човек. Някой от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който предизвиква стомашно разстройство.

Те са анаеробни и се развиват добре във всяка хранителна среда с температура от 10 до 40°С. Устойчивостта на салмонелната бактерия е висока и зависи от влагата, температурата и киселинността на средата. Те се развиват и развъждат сполучливо в храни като яйца, месо, риба.

Със салмонелоза можем да се заразим най-много посредством банкет на погрешно обработена храна. Инфекцията стартира ненадейно, измежду група хора, консумирали идентична храна и поели от нея салмонелните бактерии. В публични басейни и водоеми също можем да се заразим. Устойчивостта на бактериите разрешава преместването им посредством контактни предмети, което ги прави доста рискови за дребни деца.

Реална заплаха от заразяване съществува и за хората, които имат директна връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски служащи. Рядко заразяване се провокира от здрави бактерионосители, които замърсяват питателните артикули. Инкубационният интервал е пай – от няколко часа до едно денонощие.

Лечението на салмонелоза се състои в банкет на препарати, съдържащи калций – глюконат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, глицерофосфат, медицински въглен и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

За да се защитим от подлите бактерии, би трябвало да заобикаляме потреблението на сурово месо, мляко и яйца. Много значима е вярната термична обработка и вярното запазване в ледник на храните. Не на последно място би трябвало да споменем, че е необходим добър ветеринарен надзор над животните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР