Четирима от номинираните за министри са част от настоящото правителство

...
Четирима от номинираните за министри са част от настоящото правителство
Коментари Харесай

Кой кой е в проектокабинета „Главчев“ и с кого е свързан

Четирима от номинираните за министри са част от актуалното държавно управление в оставка

„ Старал съм в държавното управление, което ще ви показва, да попаднат специалисти, да има последователност и да бъде политическо уравновесено. “ Така анонсира кандидат-премиерът Димитър Главчев проектосъстава на служебния кабинет, преди да прочете имената на номинираните за министри на днешните съвещания при президента, в които участваха и представители на парламентарните политически сили.

Вицепремиер и длъжностен министър на финансите ще е Людмила Петкова. По думите на Главчев тя е неоспорим потенциал в региона на финансите с над 30 години опит в региона на данъчната политика и ръководството на обществените финанси. От 2010 година работи в Министерството на финансите. Била е шеф на дирекция „ Данъчна политика “, както и заместител финансов министър.

Петкова е взела участие неведнъж в разисквания на проектозакони в Народното събрание. Създава усещане на човек с необикновен темперамент. Влизала е неведнъж в разногласия с депутати.

Калин Стоянов е препоръчан за длъжностен министър на вътрешните работи . Една от най-спорните фигури в проектокабинета „ Главчев “. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи. Започнал е професионалния си път в системата през 2003 година

„ След диалози с представители на сектора поканих господин Стоянов. Тук напълно искрено би трябвало да кажа, че това ми беше най-трудното решение. Колебах се до през вчерашния ден. Но откакто и ръководителят на професионалното управление през вчерашния ден подаде оставка, си мисля, че ще бъде много огромно предизвикателство за системата и двамата да бъдат отвън нея по време на избори “, изясни Димитър Главчев. Той провел среща и с представители на полицейски профсъюз. „ Те твърдо застанаха зад господин Стоянов. Даже споделиха, че ще бъдат (използвам доста мек израз) демотивирани да вземат участие в организацията на изборите, в случай че господин Стоянов, който направил толкоз доста промени, бъде заменен “, добави Главчев на днешните съвещания при президента, в които участваха и парламентарните сили. Той изясни, че тематиката за вътрешния министър е „ основна “ и по тази причина й е отделил толкоз доста време.

Припомняме, че „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) смъкнаха доверието си от Калин Стоянов и желаеха оставката му още през ноември 2023 година Въпреки това той резервира поста си, откакто бе предпазен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. През последната седмица от ПП-ДБ неколкократно приканиха Стоянов да не остава министър в служебния кабинет, подозирайки, че това ще се случи. Димитър Главчев обаче не се вслуша в настояванията им.

Това провокира остра реакция от страна на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков на днешните съвещания. Той уточни, че най-важната цел на служебния кабинет е да обезпечи почтени избори посредством оптимално ограничение на купения избор. „ Изборът на Калин Стоянов за нас е освен провокативно, то е засегнатост в опита да се прикрият зависимости на този длъжностен кабинет “, съобщи Петков. По думите му Стоянов към този момент бил „ ярка политическа фигура “, която се свързва с ГЕРБ. Нещо по-лошо – той бил човек, който посочил некадърност да има лично мнение. Имало потвърден платен избор на локалните избори и номинацията на този вътрешен министър показвала „ безочливост “.

Виолета Коритарова е препоръчана за длъжностен министър на районното развиване и благоустройството . Била е изпълнителен шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има дълготраен опит в системата, изясни за нея Димитър Главчев.

Всъщност в организацията е била назначена за шеф през 2018 година по време кабинета „ Борисов 3 “. Останала е на поста си до юни 2023 година, когато на власт пристигна настоящият към момента кабинет на Николай Денков.

За обществен министър е повдигнат Ивайло Иванов. Той бил доста добре прочут експерт в региона на общественото дело, както изясни Димитър Главчев. Иванов е и сегашен шеф на Националния застрахователен институт. Бил е шеф и в Агенцията за обществено подкрепяне. Справка демонстрира, че управителните позиции е заел по време на ръководствата на ГЕРБ.

За длъжностен министър на защитата е препоръчан Атанас Запрянов – военачалник от запаса. Завършил е Военното учебно заведение във Велико Търново. Бил е боен представител във Военния комитет на НАТО, сегашен заместник-министър. Всъщност Запрянов в предходните години е бил неколкократно на поста зам.-министър на защитата, постоянно при държавни управления на ГЕРБ.

За длъжностен министър на външните работи е повдигнат Ивайло Върбанов Ценов . 15 години консул във Виена (Австрия), с доста положителни връзки с австрийското държавно управление, изясни Главчев. За него връзката с Австрия била значима, тъй като това е единствената страна, която е срещу приемането на България в сухопътния Шенген.

Ценов е една от изключително загадъчните и непознати фигури измежду препоръчаните за министри.

За длъжностен министър на правораздаването е номинирана Мария Павлова . Тя била потвърден експерт в региона си. Била е заместник-министър на правораздаването, а сега е заместител основен прокурор. Т.е. тя е част от екипа на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, което бе очебийно през днешния ден от ПП-ДБ в лицето на Кирил Петков.

„ Когато приказваме за завладяна страна и дълбока страна, господин Сарафов от наша позиция е олицетворението. Когато се вземе заместникът на този човек, това е засегнатост още веднъж за нас като парламентарна група, която имахме вяра да създадем правораздаване, което е независимо. И това ваше придвижване демонстрира цялостното оцветяване на този кабинет “, обърна се Петков към Димитър Главчев.

За длъжностен министър на образованието и науката е повдигнат проф. Галин Цоков , който и сега е министър в ресора. Целта на Главчев в тази ситуация била да има приемественост. При диалог с него Цоков му споделил, че „ следва оценяване в междинното обучение “. Затова кандидат-премиерът решил, че „ една промяна би утежнила процеса по тази оценка “.

За длъжностен министър на опазването на здравето е номинирана Галя Кондева. Тя била експерт – хематолог, с опит в мениджмънта. Изпълнителен шеф на Специализираната болница за лекуване на хематологични болести.

За длъжностен министър на културата е препоръчан Найден Тодоров . Бивш диригент в Пловдивската и Русенската опери. От 2017 е шеф на Софийската филхармония, уточни Главчев. Номинацията му е мигане и към президента. Припомняме, че Найден Тодоров към този момент бе длъжностен министър на културата предходната година във втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев.

За длъжностен министър на околната среда и водите е повдигнат Петър Димитров . Понастоящем той е заместник-министър в ресора. Специалист от 20 години в региона на екологията. В подобен интервал работил в Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, стана ясно от думите на Главчев.

За длъжностен министър на земеделието е номиниран Кирил Вътев. Той е министър и понастоящем, което отговаряла на правилото на приемствеността. Вътев бил управител с потвърден опит в региона.

За длъжностен министър на превоза и известията е повдигнат също настоящият министър – Георги Гвоздейков . Това е особена изненада, защото той е представител на партия „ Продължаваме промяната “ (ПП). На консултациите при президента през днешния ден съпредседателят на партията Кирил Петков изясни, че през вчерашния ден имал дълъг диалог с него в опит да го убеди да не приема номинацията. Гвоздейков обаче решил да остане министър в служебния кабинет, поради което той ще бъде изключен от Политическа партия, както съобщи Петков.

Димитър Главчев напомни, че номинираният е бил народен представител и заместник-председател на парламентарната Комисия по превоза. „ При диалозите с него той ми показа, че следва тука безусловно до седмици да се приключи по плана работа за вагони, които са по контракт с „ Дойче Бан “. И има заплаха в действителност да не се състои тази договорка. В момента, в който тя се реализира, ще поканим всички да видите защо става въпрос. Това са настоящи вагони на „ Дойче Бан “. Мисля, че всеки, който е бил в Германия в тази ситуация, знае какво е качеството на железопътния състав там “, уточни Главчев.

За длъжностен министър на стопанската система и промишлеността той предлага Петко Николов. Завършил УНСС. Бил е ръководител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на Патентното ведомство, на Агенцията по приватизация и на Национална компания „ Индустриални зони “, съобщи кандидат-премиерът. Справка демонстрира, че постовете си е заемал по време на държавните управления на Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, както и на ГЕРБ.

За длъжностен министър на нововъведенията и растежа е повдигнат Росен Карадимов . Той е доцент по право с дълготраен юридически опит. В момента е ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР), уточни Димитър Главчев.

Росен Карадимов е забавна фигура, прочут е като последният началник на ДКМС – младежката организация на Българска комунистическа партия по време на тоталитарния режим. Бил е народен представител във Великото национално заседание, както и в 36-ото Народно заседание при започване на 90-те години. Роден е през 1963 година в Ямбол. Той също би могъл да признат като мигане към президента. Росен Карадимов зае управителния пост в ББР по време на първия длъжностен кабинет на Гълъб Донев през 2022 година

За длъжностен министър на енергетиката е номиниран Владимир Малинов . Юрист по обучение. Към момента е изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. Справка в Търговския указател демонстрира, че Малинов е в управлението на държавната компания от 2018 година - тогава на власт бе кабинетът „ Борисов 3 “. Прави усещане, че той резервира поста си и по време на четирите служебни държавни управления, назначени от президента Радев в интервала 2021 – 2023 година

За длъжностен министър на електронното ръководство е повдигнат Валентин Мундров . В момента е заместник-министър в същото ведомство. Бил е шеф на дирекция в „ Информационно обслужване “.

Той е един от четирима препоръчани за министри, против които ПП-ДБ възроптаха на консултациите при президента през днешния ден – незабавно след оповестяването на проектокабинета. Кирил Петков напомни, че Мундров бил е един от издигнатите в злощастния проектокабинет на Мария Габриел, без да е координиран с „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Петков разгласи, че от Мундров и Калин Стоянов ще зависи честнотта на изборите и двамата са „ напълно отговорност на ГЕРБ “. Според него имало още веднъж заплаха да бъде анулиран машинният избор, както се случи на първия тур на локалните избори м.г.

За длъжностен министър на туризма е препоръчан Евтим Милошев. Той бил потвърден специалист и управител. „ Лично го познавам от доста години и на всички места, където е работил, се е справял добре “, изкоментира Димитър Главчев.

Милошев е прочут като мажоритарен притежател в продуцентските компании „ Дрийм Тийм Прадакшънс “, „ Дрийм Тийм Филмс “ и ръководител на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП), както и като част от основателите на известното при започване на 90-те години студентско тв шоу „ “. По тази линия е свързван със Слави Трифонов – ръководител на най-малката партия в Народното събрание „ ИТН “ (ИТН). Днес при президента ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов обаче не се изрече ласкаво за Милошев.

„ Отдавна сме се разделили с Евтим Милошев. Мога доста неща да кажа за него, само че ще се въздържа, тъй като няма да ви хареса “, изкоментира Йорданов.

И за длъжностен министър на младежта и спорта е повдигнат Георги Глушков. Той е някогашен баскетболист – първият българин, играл в NBA, понастоящем е ръководител на баскетболната федерация.

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР