Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от дома

...
Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от дома
Коментари Харесай

Четирима младежи, спасявали хора от пожар, бяха отличени от президента

Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от вкъщи в с. Рояк, бяха отличени от президента за проявена храброст и съпричастност. 

На специфична гала на " Дондуков " 2 президентът Румен Радев отличи и младежи, които в нощта на 22 ноември помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във Варненското село Рояк, лишил живота на деветима души. 

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата постройка, са Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. За проявената храброст и съпричастност четиримата получиха Почетния знак на президента.

" Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан. Днешната гала е израз на благодарност на цялото ни общество за вашата храброст и човещина " - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към четиримата младежи.

Действията им трансформираха хода на трагичните събития, напомни президентът:

" Според една сентенция, с цел да се отгледа и възпита човек, е належащо цяло село - родителите, фамилията, съседите, приятелите, учителите и зад вашата почтена постъпка стоят всички тези хора от село Рояк. Всички вие дружно преди един месец написахте същинска история за човещина и съпричастност ".

След като получи оценката, Фуркан Фикретов се обърна към президента:

" Искаме да Ви благодарим с моите другари за поканата тук. За нас е доста огромна чест да бъдем тук, измежду вас. Пожелаваме Ви радостни празници и бъдеще жив и здрав ".

Учениците са ученици на СУ " Св. Климент Охридски " в Дългопол. Ето какво споделиха те:

" Ние бяхме на центъра. Бяхме на посетители в Октай и там видяхме, че пуши постройката. Слязохме долу на тичешком да забележим какво става и видяхме по какъв начин постройката гори, само че нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме ".

" Чувството да помагаш на толкоз доста хора е доста необичайно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, само че след това като влязохме вътре, като че ли нищо не е станало ".

При пожара на 22 ноември починаха 9 души, а останалите 49 жители на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.  ​

Селим, Октай, Мерт и Фуркан получиха премия и от Министерството на образованието и науката. 

" Гордеем се, че в България има младежи като вас. Възхищавам се, че сте рискували живота си във висшо мъжество. Човещината избавя, безусловно и преносно ". С тези думи просветният министър Николай Денков поздрави при награждаването им учениците.

За доблестната си постъпка четиримата възпитаници получиха грамоти, таблети и изданието " Символите на България ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР