Четирима души загинаха, а две жени са настанени в болница

...
Четирима души загинаха, а две жени са настанени в болница
Коментари Харесай

Домът за възрастни във Варна работи без лиценз от предния пожар до днес

Четирима души починаха, а две дами са настанени в болница с заплаха за живота след пожар в Дома за остарели хора " Свети Георги " край Варна. Има и заподозрян- това е 53 годишен жител на Дома, изместен преди дни от друго обществено заведение.

Сигналът за пожара в Дома за остарели хора е подаден към 3 часа тази заран. Благодарение на бързата интервенция на пожарната и полицията, огънят е бил локализиран и не се е популяризирал в по горните етажи на постройката. Разследване би трябвало да откри аргументите за пожара, само че главната версия е, че е породен съзнателно от мъж, чието психологично положение се обяснява. Той е настанен в психиатрия.

Настаняването на психологично заболели хора в домове за възрастни е едно от нарушаванията, открити при инспекция от Агенцията за качеството на обществените услуги, назначена от Апелативната прокуратура във Варна. Собственикът на Дома " Свети Георги " през днешния ден отхвърли коментар за нещастието. Оказва се, че домът работи в нарушаване - още в края на предходната година от Агенцията за качество на обществените услуги отхвърлят да преиздадат линценза за работа на Дома " Свети Георги ". Въпреки това той продължава да работи.

Следват нови инспекции през април. Издадени са два нови акта за административно нарушаване, заради неспазване на наредбите. Доставчиците на обществени услуги могат да дават такива, единствено след издаването на лиценз, изясняват от Агенцията за качество на обществените услуги. Те са към този момент са сезирали Прокуратурата и Община Варна. А хората настанени в дома, след пожара в този момент отново са по стаите си.

Огънят e тръгнал от стая на приземния етаж, забележими следи от пожара по постройката на общественото заведение няма. Според информация на работещи в Дома, вечерта на промяна са били единствено двама санитари. Изведнъж камерите, които следят побелели и те помислили, че има механически проблем.

Оказало се, че има пожар и димът към този момент е извършил стаята. Служителите се обадили на телефон 112. Екипите на пожарната пристигнали бързо, само че четирима души към този момент били мъртви. Всички те са били настанени в една заставам.Две жени- на 83 и 67 години са настанени във Военноморска болница.

Галя Господинова е научила за случая от малкия екран и е пристигнала да ревизира по какъв начин е вуйчо й, който е настанен в Дома. Разбира, че не е потърпевш, само че споделя,че някои неща в дома я тормозят. споделя за притеснителни съгласно нея обстоятелства.

" Има хора, които не са добре душевен, съгласно мене и поради това стават тези неща. "

Заподозрян за палежа е 53 годишен мъж с церебрална парализа. Първите му думи били, че прави бойкот, споделиха чиновници от Дома. Според тях в досието му нямало данни за психологично заболяване. Дали това е по този начин, ще стане ясно от съдебно- психиатричната експертиза

" Преместен е от различен дом, който се е намирал в град Девня и след неговото закриване е изместен в този Дом….иззети са записи от камерите и това, което се вижда ни навежда на тази мисъл, че възможният причинител на действието е 53-годишен мъж, който е жител на тъкмо тази стая, където поражда пожарът ", изясни старши комисар Атанас Миков- шеф на ОДП-Варна.

Само преди дни стана ясно, че при инспекции на Домове за остарели хора във Варненска област са открити са редица нарушавания. Едно от най-фрапантните е настаняване на хора, които не дават отговор на критериите.

" Били са настанявани хора с тежки душевен болести, с физически увреждания, с деменция...които не разрешават настаняването им в такива домове ", сподели Стефка Якимова, представител на Апелативната прокуратура - Варна.

Трагедията през днешния ден разяснява окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

" Като цяло съгласно мен би трябвало да има по- рестриктивно законодателство за регистрацията, организацията и действието на тези домове, както и за реализиране на надзор върху тях. Вярвам, че нашите рекомендации ще бъдат взети поради ".

От Окръжна прокуратура - Варна към този момент са изготвили предложение до министъра на труда и обществената политика за усъвършенстване на правната уредба в региона на обществените услуги. Собственикът му Светослав Георгиев през днешния ден не разяснява пожара, довел до гибелта на 4-ма души. В момента води дело и недоумява за какво не му е възобновен лиценза от Агенцията за качество на обществените услуги. Той твърди, че е извършил всички наставления.

Репортер: Мариана Малева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР