Четирима души са задържани във връзка с нападение върху македонски

...
Четирима души са задържани във връзка с нападение върху македонски
Коментари Харесай

4-ма счупили витрината на македонския клуб в Благоевград

Четирима души са арестувани по отношение на нахлуване върху македонски културен клуб в Благоевград, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР), представени от Българска телеграфна агенция.

Задържани са двама мъже и две дами, като не престават процесуално-следствените дейности по формираното досъдебно произвеждане, показаха от полицията.

Извършителите са създали цялостни признания. Вътрешният министър Иван Демерджиев незабавно е уведомил сътрудника си Оливер Спасовски и е настоял за сходно деяние и от другата страна.

Прозорецът на клуба в Благоевград  беше разрушен на 4 февруари вечерта, точно на годишнината от рождението на Гоце Делчев, когато доста българи не бяха позволени до Северна Македония, с цел да почетат паметта на революционера . Отпред бяха открити 4 камъка. При случая нямаше потърпевши хора. Тогава кмета на града Илко Стоянов разяснява, че задачата за провокация е реализирана. " В края на краищата провокацията, която се целеше, беше реализирана благодарение на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме не запомнили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция ", разяснява кметът.  Според него това не е клуб, а помещение, което е било основано за да му се случи това, което му се случи. В него нямало никакъв живот и даже бил пропуснат до случая.

По-рано през днешния ден външният министър Николай Милков дефинира събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев и случаите със арестувани и бити българи на границата, като нова ниска точка в връзките сред София и Скопие.

" Планираме във връзка с консулските въпроси, правната помощ, да създадем едни съвещания с тях, на които да изложим нашите искания, защото те не ни уведомиха за арести на български жители. Длъжни са да го създадат по един куп интернационалните конвенции ", сподели министър Милков на конференция в София.

По отношение на дискриминирането той уточни, че това не е просто консулски, а политически въпрос

След няколко дни Християн Пендиков, секретар на българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид, който беше опериран у нас след нечовечен побой в Северна Македония, и през вчерашния ден беше изписан от болница, ще бъде настанен в жилище предоставено от външното ни министерство. Ведомството ще отпусне и сума от пари на фамилията му, с цел да се устоят, до момента в който са в България.

" Към момента те смятат, че има опасност за тях в Северна Македония. Предстои, несъмнено, и негова среща с министъра на вътрешните работи Демерджиев, на която да се посочи в каква степен и дали на него му е нужна защита на наша територия, с цел да не стане той жертва на провокация ", сподели министърът.

Милков се надява Пендиков бързо да получи българско поданство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР