Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от

...
Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от
Коментари Харесай

НАСА затвори четирима души във фалшив марсиански хабитат за 1 година

Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от едногодишен опит на НАСА. Целта е да се ревизира устойчивостта на астронавтите към изолираност и други стресови фактори, написа в. " Индипендънт ".

В рамките на задачата CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) участниците ще живеят и работят в хабитат с повърхност 158 квадратни метра в галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън, Тексас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е първата от три симулации на задачи до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и успеваемостта на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с лимитирани запаси. Мисиите ще не престават по 1 година. 

Доброволците ще вземат участие в симулации на галактически разходки, научни опити и поддръжка на хабитата, като в същото време ще се пробват да отглеждат култури за храна.

" Симулацията ще ни разреши да съберем данни за когнитивното и физическото показване, с цел да получим по-добра визия за евентуалното влияние на продължителните задачи до Марс върху здравето и работата на екипажа ", споделя Грейс Дъглас, основен откривател на CHAPEA.

" В последна сметка тази информация ще помогне на НАСА да вземе осведомени решения за планиране и обмисляне на сполучлива човешка задача до Марс ", добавя Дъглас. 

Четиримата членове на задачата CHAPEA са откривателят Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиологът Анка Селариу. Всеки от тях е определен, откакто през 2021 година НАСА разгласява публикация за " здрави, стимулирани " претенденти. Двамата мъже и двете дами ще прекарат в изолираност 378 дни. 

Помещението, в което четиримата доброволци ще симулират живот на Марс, е отпечатано на 3D принтер. " Това е една от технологиите, които НАСА изследва за евентуално създаване на местообитания на повърхността на други планети или на Луната ", споделя още Грейс Дъглас.

НАСА възнамерява да върне хора на естествения сателит на Земята през идващите три години в границите на задачите си " Артемис " (Артемида), които американската галактическа организация се надява да употребява като основа за вероятно изпращане на астронавти на Марс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР