Четиридесет и третият конгрес на УЕФА е вече в историята.

...
Четиридесет и третият конгрес на УЕФА е вече в историята.
Коментари Харесай

Това е новата стратегия на УЕФА, тази на БФС е по-издържана

Четиридесет и третият конгрес на УЕФА е към този момент в историята. Може би най-важната вест за футболна България е отпадането на Борислав Михайлов от новият Изпълком за идващите четири години. Президентът на БФС не съумя да се пребори за финален мандат. Така той си обезпечава повече време, което би могъл да отдели за проблемите на родния ни футбол. Преизбирането на Александър Чеферин като единствен претендент за нов мандат отпред на УЕФА, не е изненада за никого. Увеличаването на приходите от реклами, спонсорства, както за централата, по този начин и за клубовете, към които тя преразпределя средства бяха регистрирани на конгреса. Видно е от последния финансов доклад 2017/2018, че УЕФА би могла да възнамерява и отделя от ден на ден запаси за нови стратегии и за увеличение на дотациите за съществуващи такива.

Подобно на БФС, по време на конгреса си УЕФА показа своята нова тактика за развиването на футбола в границите на идващите 4 години под наслов " Заедно за бъдещето на футбола ". Обикновено такива документи обрисуват целите, главните задания, и се задават цели, по които да се работи до идващия програмен интервал. Основните стълбове в тактиката са:

Футбол:

- Растеж и дълготрайно присъединяване на клубовете в границите на Европейския футбол;

- Подкрепа за националните федерации по футбол;

- Достъпност на всички до футбола;

- Насърчаване развиването на футболната инфраструктура в Европа.

Доверие:

- Водещо значение на националните федерации;

- Прозрачност и положително управление;

- Защита целостта на футбола;

- Пряко присъединяване на заинтригуваните страни във вземането на решения.

Конкурентоспособност:

- Значимост и конкурентност в турнирните битки;

- Оптимизиране на футболния календар на локално ниво;

- Конкурентност учредена върху баланс сред спорта и финансите;

- Финансова резистентност на всички равнища във футбола.

Благоденствие:

- Увеличение на приходите;

- По-ефективно развиване, посредством научни проучвания и вложения във футбола;

- Дългосрочна връзка и ангажираност на почитателите с играта;

- Подобряване на интернационалния имидж.

Към тези стълбове са посочени и политики, които би трябвало да бъдат провеждани, с цел да бъде изпълнена тактиката сполучливо. Спрямо всеки дирек е посочена единствено една единствена съответна цел:

Футбол - 30% напредък на присъединяване на хората във всички равнища на футбола до 2024 година;

Доверие - 10 правилото за положително ръководство на футболните централи, открити от УЕФА и прилагани навсякъде;

Конкурентоспособност - най-малко 34 асоциации да бъдат показани в груповите етапи на всички турнири;

Благоденствие - нарастване на интереса измежду почитателите с 30%, чрез развиването на цифровите платформи в националните федерации.

УЕФА извежда и своите стратегически цели за интервала от 2019-2023 година:

Развитие на женския футбол: Дългосрочно и последователно развиване на женския футбол, посредством настоящи и бъдещи финансиращи стратегии. Основната цел към 2023 година е общия брой на записани състезатели в женския футбол да бъде подсилен.

Добро ръководство: Подобряване на процедурите по взимане на решения, гарантиране на бистрота, чрез която да бъде непокътната устойчивостта на футбола като цяло.

Баланс: Разработване и използване на характерни регламенти, ориентирани към опазване и възстановяване на конкурентоспособността на тимовете. Насърчаване на вложенията, промотиращи Европейския футбол.

Фенска ангажираност: Персонално отношение към всеки един последовател на играта, чрез електронните и цифрови платформи.

В голямата си част тактиката за бъдещето на футбола за идващите 4 години не предлага нищо ново. Наличието на съответни изпълними цели е прекомерно малко и мъчно измеримо. Документът не споделя нищо, което Александър Чеферин да не загатна в речта си на 43-тия конгрес на централата. Напротив - той изведе много съответни числа, резултати и елементи от своята работа в преходния мандат. В речта си, той отдели съществено време за проблемите пред женския футбол, развиването на цифровите платформи, както и бъдещето на финансовия феърплей.

В интерес на истината, въпреки и образно по-зле изглеждаща, тактиката на БФС " Визия за бъдещето " е по-издържана, тъй като съдържа емпирични данни и извеждаща повече измерими цели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР