Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман слизат от големия

...
Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман слизат от големия
Коментари Харесай

Персона на режисьорa Ингмар Бергман излиза за първи път на български

Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман " слизат " от огромния екран на страниците на превъзходен том в чест на стогодишнината от рождението му. Книгата с твърди корици събира шедьоврите " Сцени от един фамилен живот ", " Сарабанда ", " Есенна соната " и " Персона ", оповестяват издателите от " Лист ".

 © Кадър от кино лентата "Персона "
Първите три заглавия са преведени от Васа Ганчева и с изключение на от филмите на Бергман са познати добре у нас и от театралните им реализации в българските театри. Четвъртата - " Персона ", излиза за пръв път на български език в това издание, в превод на Меглена Боденска.

Тази творба, появила се първо на екрана през 1966 година, а по-късно издадена и като киноповест, изследва неуместни за времето си тематики като лудостта, еднополовия секс, изневярата. Според познавачите на Бергмановото творчество точно в " Персона " тези проблеми намират най-сериозното си пояснение.

Сборникът излиза със съдействието на фондацията " Васа Ганчева ". Оформлението му е дело на художника Костадин Кокаланов.

Роденият на 14 юли 1918 година в Упсала режисьор е наследник на свещеник, получава строго и религиозно обучение и размислите за религията, вярата и индивида са неизменима тематика в творбите му. Пътят му в седмото изкуство стартира още като дете. За една Коледа му подарили прожекционен уред - " латерна магика ", и това предопределило пътя му. В годините, когато разнообразни дами идват и си отиват от живота му, точно камерата остава неговата непрекъсната спътница.

Бергман е режисьор, сценарист и продуцент на повече 60 кино лентата, измежду които са шедьоврите " Есенна соната ", " Сарабанда ", " Шепот и крясъци ", " Сцени от един фамилен живот ", " Фани и Александър ", " Поляната с дивите ягоди ". Тези произведения постановат нов кинематографичен език и неслучайно най-големите му поклонници са хората от киното.

През 1997 година - на 50-ия Международен кино фестивал в Кан, Бергман е разгласен за най-хубавия режисьор на всички времена. От негово име премията " Палма на палмите " взима щерка му Лин. И през днешния ден Бергман е ентусиазъм за доста режисьори, облиците във филмите и пиесите му са толкоз присъщи, че името му се употребява като нарицателно - " бергманов ", означават от екипа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР