Четири поколения творци, родени в Търговище и свързани с този

...
Четири поколения творци, родени в Търговище и свързани с този
Коментари Харесай

Картини на четири поколения творци събира изложбата Художници в Търговище


Четири генерации създатели, родени в Търговище и свързани с този край, са включени в каталога „ Художници в Търговище “ на локалната Художествена изложба. Изданието е отдадено на Деня на будителите и ще бъде показано довечера при откриването на галерия с картини на локални създатели.

Каталогът е първи по рода си за Художествената изложба в Търговище. В над 200 страници е показано творчеството на 177 художници, свързани с този край, споделя авторката Маруся Максимова.

" В каталога категорично се показват заслугите на художниците за развиването на културния развой в града или района, а при всички случаи в тяхното творчество намира отражение точно нашият край. Моето проучване е вследствие на тримесечен съвсем денонощен труд и доста от имената може би за първи път се появяват или по-скоро стават известни на необятната общност точно от този азбучник ", споделя Маруся Максимова.

Експозицията, отдадена на Деня на будителите, демонстрира част от творбите, показани в каталога.

" Настоящата галерия демонстрира 86 създатели, с по една творба всеки създател, т.е. 86 произведения, които са благосъстоятелност на сбирка на ХГ „ Никола Маринов ". През един или различен интервал закупени за галерията, като започваме от нашата изложба " Никола Маринов " и до наши дни, това са някъде 4 генерации може би създатели, израснали и творили и в Търговище, и напуснали рамките на региона и страната ", споделя шефът на галерията Пламен Проданов.

Бившият шеф на галерията проф. Димитър Чолаков е измежду създателите, показани в каталога. Сред най-интересните му произведения е тази картина с история. Рисувана е върху завивка на маса, част от интериора на партиен кабинет преди 1989 година. Художникът я е озаглавил „ Последният коктейл ".

" Какво съм желал да обрисувам – в действителност това е хаосът, който беше и който продължи да бъде. Това са едни скупчени отпадъци върху една завивка, която остана и въпреки всичко толкоз години се опитваме да ги разчистим. Дай Боже най-сетне да съумеем да ги разчистим тези оставени от в миналото и траяли по-късно отпадъци, които не трябва да участват в нашето общество съгласно мен ", споделя проф. Димитър Чолаков.

Такъв азбучник имат доста малко галерии в страната, а изложбата с част от творбите на създателите в изданието ще остане подредена до август 2022 година.

Репортер и оператор: Герасим Герасимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР