Четири от всеки десет германски компании очакват бизнесът им да

...
Четири от всеки десет германски компании очакват бизнесът им да
Коментари Харесай

Около 40 на сто от компаниите в Германия очакват спад на бизнеса си тази година


Четири от всеки 10 немски компании чакат бизнесът им да се свие през 2023 година, а като причина за това показват високите си разноски за сила, проблемите с веригата за доставки и продължаващата война в Украйна. Това сподели най-новото изследване на Германския стопански институт (IW), представено от Ройтерс.

" Рискът от дефицит на газ през зимния сезон 2022/23 година към този момент не е толкоз изострен, колкото през лятото на 2022 година, а цените на силата са се намалили. Те обаче остават високи и спирания на производството не могат да бъдат изключени ", изясняват специалистите на института.

" Освен това едвам през 2023 година ще стане ясно какви газови и енергийни доставки могат да бъдат обезпечени за идната зима, както и степента на всички вероятни спирания, които могат да зародят през годината ", написа още в заключенията от изследването.

Изследването, извършено измежду към 2500 немски компании, демонстрира и че към една трета от тях чакат индустриалният бранш да изпадне в застоялост (период на слаб напредък или застой – бел. ред.), до момента в който една четвърт предвиждат, че бизнесът им ще се разшири.

Икономиката на Германия, най-голямата в Европа, се чака да се свие с 0,3 на 100 следващата година, най-вече измежду страните от Г-7, съгласно Международния валутен фонд, който показва като главен мотив за това неочакваното прекъсване на газовите потоци от Русия за страната.

Перспективите са изключително мрачни в немския строителен бранш, където повече от половината компании, интервюирани от Германският стопански институт, чакат спад в производството си, а единствено 15 на 100 плануват усъвършенстване на бизнеса си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР