Четири месеца след като неизвестен от археологически разкопки, находката се

...
Четири месеца след като неизвестен от археологически разкопки, находката се
Коментари Харесай

Върнаха мистериозно изчезнал череп: Как находката се озова в спортен сак?


Четири месеца откакто незнаен от археологически разкопки, находката се появи още веднъж. Къде и по какъв начин? Кой стои зад изгубването му? Разкрита ли е към този момент мистерията?

„ Вчера сутринта, когато отивах на работа, видях един сак под скамейка. Попитах сътрудниците си дали спортният сак е техен, само че те отхвърлиха. Обърнахме се към. Той погледна наличието на сака и видя черепа “, описа за bTV Гошо, служащ на обекта, където се намират разкопките.

Информацията за планове череп стига и до шефа на историческия музей в Стара Загора.

„ Зарадвах се, че похитеният от гробното оборудване преди пет месеца череп се откри. За наша наслада той е във типа, в който е изваден от гробницата “, сподели от своя страна шефът на музея Петър Калчев.

Той описа, че този, който е, се е погрижил той да не се повреди – сложил го е деликатно върху поставка от хартия и плат.

„ Тук се вижда, по какъв начин черепът имал две превръзки, в резултат на което леко се е удължил. Това е една мода, присъща за хората, които са обитавали Азия – да вземем за пример за сармати, за прабългари или за алании “, описа още Петър Калчев.

Според шефа на музея, който е трябвало да го изучи, след което „ в него е заговорила съвестта и той е решил да го върне “. По черепа няма повреди, върнат е в идеално положение и ще бъде положен при останалите кости.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР