Четири грипни щама и от двете групи – А и

...
Четири грипни щама и от двете групи – А и
Коментари Харесай

Бризбейн и Канзас удрят дробовете и нервната система

Четири грипни варианта и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А доста по-ефикасно работят антивирусните медикаменти, в сравнение с вирусите от Б група. Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна систевма. Това заяви за проф. Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни болести и народен съветник по микробиология в изявление за Монитор.

За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б), болестта е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните медикаменти работят доста по-слабо. От тези варианти доста по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев.

Специалистът посочи, че без значение дали грипът е от група А или Б преди всичко заплахата е за бременните, възрастните хора и тези с хронични болести.

Според прогнозата на доцент Ангел Кунчев – основен здравен контрольор се чакат повече случаи на инфектирани с Бризбейн и Виктория, защото те са относително нови и хората нямат основан по-силен имунитет към тях.

Проф. Кантарджиев пък разясни, че на 10 000 заболели от грип, един може да развие мозъчно инфектиране. Сред 3 000 инфектирани един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да докара до дихателна непълнота. Грипът настава с друга степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява изменящия се темперамент на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространяване зависи от голям брой фактори, в това число предаване на вируса и чувствителността на популацията.

Според прогнозата на експертите за България се чака епидемията да настъпи към Нова година. Той доближава пикова периодичност през зимата, и защото Северното и Южното полукълба имат зимата по друго време на годината, в действителност съществуват два разнообразни грипни сезони всяка година. Ето за какво Световната здравна организация насочва рекомендации за две разнообразни форми на ваксина всяка година - една за Северното и една Южното полукълбо.

Грипните вируси се популяризират по въздушно-капков път посредством дребни капчици, които се отделят при кихане, кашлица, диалект от хора, които са инфектирани и се намират към нас. Заразяване с грипен вирус става след инхалиране на тези капчици. Ако те не се обезвреждат в горните дихателни пътища, навлизат в клетките на носа, гърлото и така нататък, и стартират бързо да се развъждат. Болният отделя вируса от началото на развиване на признаците или 24 часа преди развиването им. Вируси не престават да се отделят в границите на 5-10 дни. Малките деца отделят вируса по-продължително.

Пациенти с нарушен имунитет могат да отделят вируса няколко седмици до няколко месеца. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир) е много по-рядко.

Започва имунизирането на 120 000 възрастни хора с гратис имунизирани против грип в границите на Националната стратегия, която се извършва повече от 10 години у нас. От тази опция се възползват хората, които са над 65 години и са декларирали желанието си пред своя общопрактикуващ доктор. По данни на Министерството на здравеопазването тази есен има засилен интерес към имунизациите против болестта. От импортирани общо 280 000 дози по-голямата огромна част от тях към този момент са изчерпани. 160 000 от тях са били пуснати в аптеките, само че и те са на изчерпване. За съпоставяне предходни години са се имунизирали приблизително по към 140 000 души на година.

Министерството на здравеопазването е предложило на персоналните лекари, в случай че останат неизползвани дози от противогрипните ваксини да алармират в точния момент, с цел да бъдат преразпределени от здравните управляващи и да не останат неусвоени дози. По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни болести, свързани с инфекцията. От там предлагат противогрипна ваксина на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заоблявания и на дребните деца над 6-месечна възраст.

Алтернативна догадка за пояснение на сезонността в грипните инфекции е резултатът на равнищата на витамин D върху имунитета към вируса. Тази концепция е била препоръчана за първи път от Робърт Едгар Хоуп-Симпсън през 1965 година Той е предложил, че повода на грипната зараза през зимата може да бъде обвързвана със сезонните съмнения на витамин D, който се създава в кожата под въздействието на слънчевата (или изкуствена) UV радиация. Това би могло да изясни за какво грипът настава най-много през зимата и по време на тропическия дъждовния сезон, когато хората прекарват повече време на закрито, надалеч от слънцето, и техните равнища на витамин D се намаляват.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР