Четири големи медии - Би Ти Ви, “Инвестор”, “НетИнфо” и

...
Четири големи медии - Би Ти Ви, “Инвестор”, “НетИнфо” и
Коментари Харесай

Би Ти Ви, НетИнфо, Инвестор и ОLX напускат онлайн сдружението ИАБ

Четири огромни медии - Би Ти Ви, “Инвестор”, “НетИнфо” и OLX, напущат “Интерактив адвъртайзинг бюро България” (ИАБ България) - сдружението на медии, рекламодатели и рекламни организации, виновни за цифровия бизнес у нас.

Навръх Великден те подали заявление, което ще бъде прегледано от управителния съвет на сдружението в четвъртък и евентуално отдръпването ще стане факт. Тогава ще се разбере и повода за този трус, защото в ИАБ настояват, че не знаят.

Нужда от изчерпателен и експертен диалог - по този начин 4-те медии обясниха решението си. Направиха го с общо мнение:

bTV Media Group, Investor Media Group, “НетИнфо” и OLX Group България подадоха заявление за овакантяване на IAB България.

Издателите считат, че има потребност от изчерпателен и експертен диалог за развиването на цифровия пазар с оглед характерните за тях аспекти на рекламно-технологичната екосистема.

Четирите компании остават ангажирани с всички тематики от интерес за общността на рекламодателите, информационните организации и издателите в България.

Предполага се, че огромните медии не одобряват, от една страна, “превземането” на организацията от представители на дребни рекламни организации и уеб сайтове, които нямат съществено въздействие и пазар, а от друга, че последователно в организацията понижава представителността на издателите за сметка на рекламния отрасъл.

Според осведомени с разпределението на силите в асоциацията, основана през 2009 година, напрежението в нея поражда след избора на нов директорски съвет тази година.

В него за първи път не влизат представители на “НетИнфо” и “Инвестор”. През годините Христо Христов, притежател на Дарик радио - медия, която не членува в ИАБ, е бил в управата точно от “НетИнфо”, където имаше и акции. След изкупуването им от “Нова Броудкастинг Груп” на процедура “НетИнфо” изпада от управителна позиция в ИАБ, само че Христов остава като представител на няколко нови уеб страницата. Нова в УС е Сибина Григорова, ръководещ редактор на уеб страницата “Булевард България”. Дори и с нея обаче представителите на медиите са едвам трима в 10-членния управителен орган. Нов правилник на организацията, признат предходната есен, оставя едвам 3 места за издателите.

Точно измененията в този правилник са причина, която акцентират импровизирано от медиите, които не виждат смисъл от ИАБ. Откакто в сдружението са влезнали разнообразни браншове от бизнеса, издателите имат все по-малка представителност и това трансформира задачите и посоката на организацията. Същевременно липсвал разговор сред обособените браншове. Доклад, който организацията основала в една от своите комисии, атакувал голословно медиите, че били “технологично неподготвени”.

Спорове в ИАБ са избухвали от време на време, само че в никакъв случай до момента не се е стигало до сходно всеобщо отдръпване на най-големите медии.

Един от последните и мощно разразили се кавги бе при започване на април, когато ИАБ и “Национален съвет за саморегулация” (НСС) - обединяването на рекламната промишленост за спазването на етичен кодекс, вземат решение да вършат мониторинг на наличието на онлайн рекламни акции с фокус инфлуенсър маркетинг.

Милена Мишинева, ръководител на УС, и изпълнителният шеф Надя Гогова са безапелационни, че всички членове знаели за този план, от който в организацията щяло да влезе и финансиране, цитира 24 часа.

На 4 април обаче от “НетИнфо”, “Би Ти Ви медия груп”, “Инвестор” и OLX изпращат яростно писмо до Управителния съвет на ИАБ. Казват, че са го създали, откакто не са получили явен отговор каква е задачата на сходен мониторинг. Големите медии, които също работят с инфлуенсъри, се притесняват, че сходно партньорство с НСС ще се трансформира в надзорен и санкциониращ орган на тези инфлуенсъри

На какви критерии/условия следва да дава отговор наличието на онлайн рекламата, по този начин щото да не бъде в сходство с условията на мониторинга? Какви ще са последствията при определяне на нарушения/недобри практики? От кого ще се постановат наказания и какви ще са те? Възможни ли са опасности от санкциониране на членове на ИАБ България? – това са част от тревожните въпроси на 4-те медии.

Според Милена Мишинева и Надя Гогова съглашението не вреди на членовете на ИАБ. Точно противоположното, очаквало се да спомогне за нужната регулация в бранша, от която всички онлайн играчи имат интерес.

На 14 април четирите недоволни медии се срещат с двете дами и Надя Гогова е уверена, че са изяснени всички противоречиви въпроси. Само седмица по-късно, ден преди Разпети петък, четирите медии подават заедно молби за овакантяване на ИАБ – нещо, което се случва за първи път от основаването на организацията.

Гогова позволява, че последният скандал с наблюдението на инфлуенсърите не е нито причина, нито мотив за напускането. От Управителния съвет на ИАБ България плануват да приказват поотделно с всяка от медиите, които желаят да излязат от сдружението. Ако това се случи, трусът в ИАБ България ще бъде сериозен, поради въздействието им. Дори организацията да продължи работа по-късно, престижът ѝ ще бъде разтърсен съществено. А е допустимо да се появи и ново съдружие на издателите в цифровия бизнес.

Какво съставлява ИАБ България

“Интерактив адвъртайзинг бюро България” (ИАБ България) е асоциация, която сплотява множеството най-големи онлайн медии в България, огромни рекламодатели и рекламни организации с ползи в онлайн рекламата. В момента членовете ѝ са 91, като с изключение на медии и компании измежду тях има и блогър инфлуенсър - Радостина Христова.

Асоциацията е лицензиран представител на световното съдружие IAB (Interactive Advertising Bureau) за България. То има местни организации в 46 страни на 6 континента. В него компании от целия свят вземат участие в създаването и използването на стандарти в онлайн бизнеса и работят за развиването на цифровата промишленост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР