Четири години след успеха на Когато искам да мълча художникът

...
Четири години след успеха на Когато искам да мълча художникът
Коментари Харесай

"История за краля и дъжда"- книга за трудни времена и ориентирите в бурята

Четири години след триумфа на " Когато желая да мълча " художникът Кирил Златков и писателят Зорница Христова предизвикат читателите си с нова книга, в която залагат на нетрадиционната за актуалния български пазар на детски книги композиция от стилни черно-бели илюстрации и къс текст.


© Кирил Златков, Издателство "Точица "

" История за краля и дъжда " е част от напъните на издателство " Точица " за връщане на българското книгоиздаване към традициите на качествените илюстрации.

" Това е книга за сложни времена. Те не са конкретизирани, тъй като всеки претърпява друго надвисналата над него рецесия. В книгата се приказва просто за потоп – архетипният знак на отчаянието, залегнал в съвсем всяка международна вяра. Какво ще видите в него е въпрос на персонален прочит ", изясняват създателите и припомнят думите на австрийския мъдрец и психиатър Виктор Франкл, че даже в най-тъмните времена човек постоянно има избор - изборът какъв да бъде самият той. В същото време " История за краля и дъжда " не предлага елементарно избавление, а както разясняват основателите й " споделя немногословно какво значи пред лицето на бурята да не забравяш кой си – и какви са твоите ориентири ".

За този роман художникът Кирил Златков възражда остарялата техника grisaille – маслена живопис в отсенки на сивото, употребена от художници като Рембранд, ван Ейк и Брьогел, нормално като подготовка за други платна. Пестеливият текст на Зорница Христова пък се вписва органично в историята, напомняйки на читателите, че са способни да поддържат връзка и отвън езика.

Работата по книгата е предшествана от цикъл картини, по който Кирил Златков работи от години. Част от тях ще могат да бъдат видени в столичната изложба КО-ОП (на бул. " Янко Сакъзов " 17) от 13-и до 15-и декември.

Книгата към този момент е в книжарниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР