Четенето на книги е едно от най-старите забавления в света,

...
Четенето на книги е едно от най-старите забавления в света,
Коментари Харесай

Как една книга променя нашия мозък – учените са категорични, че това е най-чистият вид емоция за съзнанието ни

Четенето на книги е едно от най-старите занимания в света, което не изисква интернет, електричество, специфична подготовка, избран хардуер или друга технология. Старият книжен притежател е най-хубавото, което можем да получим, а още по-трагичното е, че до момента в който една карта за библиотека се прави оценка на една кутия цигари. Живеем в ленив свят и в случай че няма един холивудски артист, който да накара книгата да оживее, стимулиран от няколко милиона $ под формата на хонорар. Всеки един ден имаме свободата да се докоснем до чистия извор на информация, да се насладим на художествената литература и да използваме най-силният инструмент, с който човешкото създание разполага – фантазията си.

Стивън Кинг постоянно цитира една от обичаните си книги „ Повелителят на мухите “ и я дефинира като онази, която има мощни ръце и може да улови читателя за гушата и да не го пусне от корица до корица. Да се разкрие капацитетът на положителното и злото в едно дете, това е нещото, което кара Кинг да стартира да написа и да изследва тъкмо тази природа. Логично е, че можем да прибавим и още един-два кг кокаин, с цел да се изострят сетивата, само че не сме сигурни, че тъкмо това оказва помощ на всеки един същински създател, а и приемете, че не всеки може да издържи на това натоварване.

Науката от дълго време е съумяла да подчертае някои съществени промени в човешкия мозък при четене, като даже няма да включваме спомагателните гънки. Една от първите, която се разказва под ЯМР, е преходната смяна. Психологичните опити постоянно се оформят към този феномен. Именно те могат да бъдат и лесни за регистрирани. Определя се едно контролно положение и по-късно се показва индивид със тласъци, особено подбрани за събуждането на съответна реакция. След като завърши опитът, тласъкът изчезва, а самата реакция се връща назад в своята базова линия.

 POV of young woman relaxing at home reading a book lying on sofa. Lifesyle concept.

Реакцията може да бъде измерена във всевъзможни крайности. Това може да е даже писането на клавиатура или психичната реакция на нашия пулс, галенето на кожата, мозъчна реакция при ценене и други. Тези опити ни дават много отговори за нас самите. Проведените опити могат да бъдат повтаряни неведнъж, а събраните данни ще са задоволителни за разбор и предоставяне на толкоз мечтаните отговори.

Вторият тип промени са много по-дълготрайни и сложни за премерване. Всеки един опит с човешкия мозък потвърждава какъв брой друг е всеки човек. Преходните промени съставляват ефимерна смяна и множеството невролози ги поясняват като моментна обработка на информация. Зрителният кортекс реагира на промени в зрителното поле, само че не се счита, че те не престават. При четенето на някаква литература, учените се стремят да схванат каква тъкмо е непрекъснатата смяна в структурата на мозъка.

Първите по-успешни следи за премерване на въздействието на една книга върху човешкия мозък, могат да бъдат открити през 2011 година Странно или не, всеки един мозък може да ни излъже, че наподобява естествен, в това число и този на сериен палач. Алън Уотс постоянно разказва мозъкът като една непрекъснато работеща машина, която в никакъв случай няма да спре да ни изненадва и изисква някакъв надзор. Той е бил прав, както и самите учени ще потвърдят по-късно. Например ще забележим, че когато един човек стои към 10 минути под скенер, неговият мозък ще стартира да основава някакви модели на въображение. Активността в разнообразни райони ще се вижда и сигналите ще се двоумят нагоре и надолу в синхрон.

Това са по този начин наречените мрежи в положение на покой, които минават в режим на подразбиране, това е режим на активност по дифолт, когато човек не прави нищо. С други думи, тогава включваме нашето въображение и оставяме мозъкът да разгърща цялостния си капацитет. Някои биха могли да го оформят като мислене, други си го показват като фикция. Описването на мозъка като непрекъснато работеща машина е намерено освен във философията.

Невролозите не престават да считат, че интензивността на другите мрежи в положение на покой може да е фоновото бръмчене на мозъка, а звукът може да се приближи доста до жуженето на пчелен кошер. Мисловната активност лишава в най-хубавия случай към 7%, до момента в който всичко останало са процеси, които контролират нашето битие като дишане, придвижване и други. Такава интензивност може да се забележи даже в положение на покой и тъкмо затова откриваме най-различни по-специални моменти.

При инспекция на студенти, минали своите изпити в юридическия факултет, учените откриват, че мозъчните връзки в границите на фронтопариталната мрежа за отмора са много по-силни. Заключението от тази инспекция показва, че логическите въпроси подкрепят укрепването на тези модели. Възможно е самите студенти да са си мислили за въпросите от изпита по време на сканирането. Възможно е и актът на проучване, изключително откакто се е повтарял неведнъж в продължение на седмици, да е довел до физическа смяна в самия мозък и тези промени са траяли да работят даже и в тихите интервали на отмора.

Ако ученето за изпити води до забележими и отчитащи промени върху положението на мозъка, освен това неподвижен, какво можем да чакаме от четенето на книга? Дали има инструмент, който да улови трансформиращото преживяване при четене, както се случва на 12-годишна възраст на Стивън Кинг. Този опит се организира през 2011 година С търсенето на тази причинност, изследващият екип се пробва да открие подобаващата книга, която сигурно да сътвори тъкмо такова преживяване. Какво се случва, когато запалени фенове на литературата, учени и откриватели, стартират да оферират книги.

Получавате тоново лирика, получавате най-различни престъпни романи, фантастика и още доста други. Един забавен факт е, че през 2011 година следим краят на една доста магическа сага – Хари Потър. Точно тази книга е извънредно известна и позната на множеството същински фенове. Проблемът е, че не може да се вмести в род, подготвен за тъкмо това научно проучване, само че на финала има един интерес  избор – Помпей на Робърт Харис от 2003 година Поради обстоятелството, че е задоволително остаряла, само че не толкоз позната на всички откриватели, тъкмо тя е изборът.

Изборът на фокус група за проучване е ориентирана към младите възрастни или по-скоро младежи, първокурсници и второкурсници. Средната им възраст е сред 18 и 19 година Никой не е очаквал, че „ Помпей “ може да промени живота на участниците, само че за задачите на опита се таи вяра, че най-малко ще остави някаква трайна диря в съзнанието на младите.

Как се изследва човешки мозък по тематика за книга? Тук идва забавната част! За да няма машинация и да не се разрешава на участниците да трансферират страници напред, всеки човек получава физическо копие от книгата с меки корици, разграничена на 9 елементи. Всеки ден ще се дава по една част, до момента в който цялата книга не бъде прочетена. За да получат идната част, участниците би трябвало да решат къс текст и да потвърдят, че са обърнали внимание на страниците.

 Unrecognizable young woman turning the pages of a book while reading in bed covered with the duvet

Плановете за сканиране ще изискват от участниците да идват всеки ден в продължение на 19 дни, освен това и през уикендите за една сесия. Сканирането продължава към 7 минути и половина. Не се изисква безусловно нищо, с изключение на да стоят със затворени очи. Следващата стъпка е присъединяване в теста. Освен инспекцията на знанията им от тази книга, участниците би трябвало да посочат доколко са впечатлени и доколко са били разчувствани от въпросната глава.

За първите пет дни ще се вършат сканирания без никакъв възложен книжовен материал. Следващите девет дни са проведени за четене, а по-късно ще има пет дни без никакво четене, с цел да се отчетат и някои от измененията на дейния интервал.

Не си мислете, че това е лесна задача. Логистиката и търсенето на двадесет доброволци и фенове на книгите ще е предизвикателство за всеки, освен това след офанзива от цифрови среди, техники и най-различни други изкушения. Трудно е да се накара един човек да идва едновременно в продължение на 19 дни. Нито един човек не идва на време даже на работа, затова какво да чакаме за всички останали. За тласък са препоръчани по 400 $ на всеки участник.

За пропусната сесия ще се вадят по 100 $. За да има някаква интензивност, хората би трябвало да опишат малко повече за себе си, да споделят каква е била тяхната последна прочетена книга, какво вършат, когато се забавляват, какво е тяхното занимание и други. Ясно е, че студентите ще се интересуват на първо място от образователния материал, само че е значимо да се открият фенове на книгите, които ще желаят да вземат участие. Избрани са 11 дами и 8 мъже, които да се впуснат в тази завладяваща задача. Вечер участниците би трябвало да четат книгата, а на сутринта да дойдат за проучването.

Около 5-я ден, когато се дава частта с великата римска оргия и празник, вълнението в мозъчните мрежи стартира да се покачва доста, а кулминационната точка идва към 7-я ден, когато участниците четат за експлоадирането на Везувий. Има един ден за отмора и най-после се дава последната част, в която героите на създателя са заровени под пепел и поставя завършек на цялата любовна сага. За последната част не са задавани въпроси по отношение на усещанията, учените просто следили към този момент познатите криви на неспокойствие, които могат да се отчетат от ЯМР. Високото деформиране демонстрира, че явно всички са чели книгата и нещо още по-хубаво, учените могат да открият главната причинност по тази тематика, предоставяйки на всички задоволително добра информация.

Къде се трансформира мозъкът на един човек, откакто данните демонстрират съществуването на промени? Бихте споделили, че секторът с страстите е най-засегнат? Грешите! Там няма никакви промени. Най-много точки и интензивност може да се открие в региона на левия темпорален лоб, наречена ъглова извивка. Този район е прочут с разбирането на езика, речта и писането. Това е онази част от мозъка, която може да се оприличи с чувството на мускула, когато един мускул е минал през подготовка и в този момент се възвръща. Промените в темпоралния лоб са налични, само че откакто романът завърши, същият район се връща в предходната си настройка. Единствено сензомоторната лента е отчела някакви промени, само че за какво, освен това от книга?

Една концепция на откривателите е, че четенето е съумяло да провокира невронна интензивност, обвързвана с телесни чувства и същите са оставили следи от интензивност за сканирането и положението неподвижен. Книгата се оказва интуитивна, описанията на всички пиршества и преживявани там могат да накарат един човек в действителност да реагира по някакъв метод. Ако четете история за боксов мач, финалният удар на боксьора ще може да бъде претърпян от читателя, като че ли той е на кръга. Подобни изображения в съзнанието са кръстени тактилни метафори. С други думи, тъкмо тези метафори се стремят да задействат чувствата в тялото и да ни разрешат да преживеем много по-близко всичко протичащо се на страниците.

 Portrait of young caucasian woman college student in eyeglasses hiding behind a book and looking at camera.

Какво умозаключение може да се даде на това проучване? Литературата има способността да потопи читателя в тялото на основния воин. Точно това изяснява и измененията в мозъка по време на четене. Интересен факт е, че същите промени остават в съзнанието и доста след завършването на романа. За страдание този опит завършва към 5 дни след четенето и няма информация, която да уточни с каква дълготрайност могат да се следят измененията.

С други думи, книгата може да ни разреши да изживеем доста по-ясно и тъкмо един цялостен живот, ера, победи и загуби и още доста други. На фона на толкоз доста цифрови занимания, тъкмо това устройство и класификация на един език ще ни разрешат не просто да се насладим на една по-чиста страст, само че и даже да я изживеем. Случващото се в мозъка не може да се приближи до Холивуд и 3D киното, без значение какъв брой същинско наподобява всичко това.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР