Честно казано, компанията Huawei малко ни изненада с пускането на

...
Честно казано, компанията Huawei малко ни изненада с пускането на
Коментари Харесай

Ревю на смартфона Huawei P Smart

Честно казано, компанията Huawei малко ни изненада с стартирането на апарата P Smart (в Китай – Enjoy 7s). На първо място, името на устройството за компанията е ексцентрично: в България се продава с показателя P, само че към него е добавена и цифра, и по нея елементарно можем да разберем какво е точното позициониране на модела. Нещо повече, Huawei има устройство от серията Nova. Теоретично, P Smart може да принадлежи към нея, само че там към този момент са заети имената Nova 2, Nova 2 Plus, Nova Lite и даже Nova 2i.

На второ място, Huawei имаше няколко съвсем идентични смарт телефона, които бяха бъркани даже и от публицистите: Nova 2i, Honor 9 Lite, Honor 7X, без да броим аналозите със съответствие на страните 16:9.

На трето място, Huawei P Smart е показан на формалния уебсайт, само че цената му по този начин и не е оповестена.

Струва ни се, че P Smart играе ролята на “брат” на Nova 2i с по-малък диагонал на екрана, само че с съществуването на NFC чип. В последна сметка: смарт телефонът наподобява на Honor 7X, само че по име и характерности се доближава до линията P.



Технически характерности на Huawei P Smart:
Материал на корпуса: метал, стъкло;Операционна система: Android 8.0, EMUI 8;Мрежа: GSM/EDGE, UMTS/HSDPA, LTE Cat 4 (B1/B3/B7/B8/В20);Екран: LTPS LCD, диагонал 5.65″, разграничителна дарба от 1080×2160 точки (FullHD+);Платформа: HiSilicon Kirin 659;Процесор: 16 nm, 64-битов, 8-ядрен, 4xCortex-А53 2,36 Ghz + 4xCortex-А53 на 1,7 Ghz;Графика: Mali-T830;Оперативна памет: 3 GB LPDDR3;Памет за предпазване на данни: 32 GB;Слот за картата памет: да, microSD до 256 GB (вместо втора SIM карта);Основна камера: 13/2 МЕГАПИКСЕЛА, f/2.2, 1/2.8″ датчик с 1.25 микрона размер на пиксела, фазов автофокус, LED светкавица;Предна камера: 8 МЕГАПИКСЕЛА, f/2.0, LED светкавица;Интерфейси: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2, конектор microUSB (USB-Host) за зареждане/синхронизация, 3.5 мм жак за слушалки/слушалки;Навигация: GPS (с поддръжка на A-GPS), GLONASS;Екстри: читател на пръстови отпечатъци, акселерометър, датчик за светлина, датчик за непосредственост, компас;Батерия: литиево-полимерна, 3000 mah;Размери: 150 x 72 x 7.45 мм;Тегло: 143 грама;Цвят: черно, синьо и златисто. Комплект
Апаратът идва в бяла правоъгълна картонена кутия, в която всичко е съответно подредено, само че като цяло комплектът е строго стеснен и нищожен, изразяващ се в съществуването на самия уред, мрежовия захранващ адаптер и USB кабела, който служи и за синхронизация с компютъра.


Дизайн, размери, ръководещи детайли
Външният тип на устройството, както писахме нагоре, наподобява на апарата Nova 7X. Разликите са минимални. Дизайнът е извънредно нормален и спокоен. Почти цялата предна страна е заета от екрана, а на противоположната страна – железен похлупак с две пластмасови вложки от горната страна и изпод. Камерата този път деликатно е “опакована” със заоблени ъгли.



Размерите на P Smart – 150 x 72 x 7.45 мм, а тежестта 143 грама, до момента в който при Honor 7X – 156.5х75.3х7.6 мм и 163 грама (увеличението на параметрите е за сметка на по-големия диагонал). В ръката Smart лежи чудесно: дребна ширина, ниско тегло, заоблени ъгли, плавни очертания на корпуса. След Apple iPhone 8 Plus, P Smart – просто най-хубавото решение от позиция на ергономичност.



Смартфонът е оборудван с 2.5 D стъкло (информация за производителя няма), а олеофобичното покритие е качествено. По време на теста екрана остана здрав, само че по задния железен похлупак се появиха драскотини. Що се отнася до цветовете, то те са три: черно, синьо и златисто. Последният наподобява повече на сребрист, изключително при дефицит на светлина. Черното мисля, че може да бъде последна мярка. Пластмасовите вложки малко се разграничават по цвят от капака – в по-тъмен колорит.



В горната предница на апарата се намира камерата, датчиците, знака на събитията (слабо, съвсем не се вижда), гласовия високоговорител. Звукът от представителя е мощен, гласовит, явен, а тембърът по скоро се доближава до високите честоти. В долния край са ситуирани следните детайли: общоприетия излаз за слушалки, микрофона, остарелия microUSB и хендсфри представителя. Вдясно – бутонът за включване и контролиране силата на звука. В ляво се намира комбинирания слот за 2xnanoSIM и microSD. В горния край – още един микрофон за понижаване на шума.





На задната страна в ляво от горната страна – двата огромни обектива с хромирани пръстени, а отдясно – светкавицата. Малко по-долу се намира и дактилоскопичния датчик.


Дисплей
В това устройство се употребява екран с диагонал 5.65 инча. Физическите му размери – 64х128 мм. Присъства и антирефлексно покритие, което е задоволително дейно. Резолюцията на екрана на P Smart от Huawei – FullHD+, т.е. 1080×2160 точки и съответствие – 18:9 (2:1), компактност – 427 пиксела на инч. Матрицата е IPS без въздушен on-cell пласт.



Ъглите на видимост на екрана са оптимални без деформиране. Яркостта (бял/черен цвят) – 400/0,5 кд/м2, контраст – 800:1. Невероятно, само че матрицата на екрана в P Smart е калибрирана съвсем съвършено, а даже и получените данни съответстват с триъгълника на sRGB!



В настройките има пункт за цветовата температура. Работи и функционалност за отбрана на зрението: можете да избирате освен времето за включване и изключване, само че и интензивността. Появява се пункт за избор на разграничителната дарба (при Honor 9 Lite е по същия начин):
Умна резолюцияHD+FullHD+
Очевидно, по този метод може да се повлияе върху скоростта на работата и на времето за “живот” на батерията.
Батерия
В смарт телефона се употребява несменяема литиево-полимерна (Li-Pol) акумулаторна батерия с потенциал 3000 mah. Съвсем типична батерия за сходни джаджи. Честно казано, към този момент авансово може да се чака междинна стойност за работа на смарт телефона: към ден с оптимално време за осветление на екрана към 3-4 часа и към 7 часа възпроизвеждане на HD-видео (MP4) при 100% бляскавост на подсветката на матрицата и 3,5 часа при натоварване с 3D-игри.
Комуникационни благоприятни условия
Както нормално, смарт телефонът поддържа работа с две сим-карти. Въпреки това, един от слотовете може да бъде ангажиран от карта памет. Апаратът Huawei P Smart има и LTE Cat 4.

Забележителното в тази ситуация – съществуването на NFC-чип (но без Mifare Classic и Mifare Ultralight), който се среща рядко в сходни джаджи. Към GPS и GLONASS нямаме искания – всичко работи като часовник. В наличност е и типичния набор от Wi-Fi, само че без ac и два диапазона, Bluetooth версия 4.2 и USB версия 2.0.
Памет и карта памет
Оперативната памет тук е 3 GB, а вградената – 32 GB (налична към 20 GB). RAM е задоволителна за пъргавостта на телефона – към 5 000 МВ/s, а Flash е нормална – 196/103 МВ/s. Поддържа се и карта с памет до 256 GB, само че единствено при една от sim-картите.
Камера
През 2018 година, съвсем всички смарт телефони ще са с два модула на камерите. Тази наклонност към този момент може да се смята за стандарт, като едната камера във всеки един смарт телефон. В Huawei P Smart са налични две съществени камери: едната прави нормални фотоси в 13-МП (f/2.0) резолюция, а втората служи за основаване на резултата цифрово боке. С спомагателния модул не може да се вършат фотоси за разлика от Huawei P10 да вземем за пример.

Качеството на фотосите е обичайно на най-високото равнище. Разлика сред фотосите, направени с Honor 7X, Nova 2, Nova 2i, Honor 9 Lite и другите сходни апарати на компанията Huawei няма. Дори и да има разлика, то тя е минимална и елементарния консуматор не може да я забележи.









“Фронталката” е качествена и към нея нямаме искания.

Видеото с P Smart се снима по елементарния за всички устройства метод, които поддържат клипове с FullHD резолюция.
Производителност и програмен продукт
В Huawei P Smart още веднъж се срещаме с чипсета лично произвеждане – HiSilicon Kirin 659: 16 nm, 64-битов, 8-ядрен, 4xCortex-А53 на 2,36 Ghz + 4xCortex-А53 на 1,7 Ghz. Апаратът не се тормози, не забива и не лагва. Използването на системата е наслаждение!

В новия тест Antutu (той е добре обновен), устройството набира към 88 000 точки (с по-старата версия на теста, цифрите не могат да се сравнят). Смартфонът работи с Гугъл Android OS версия 8.0, което даже е доста добре. Повечето аналогични устройства са още със “седморката”. Обновена е още и фирмената обвивка: в този момент EMUI е във версия 8.0. Някакви по-специални промени не забелязахме, с изключение на малко по-различния дизайн на настройките: те са станали по-подредени.
Мултимедия
В този телефон е налице единствено един високоговорител за възпроизвеждане на музика или мелодии. Звукът е мощен, само че плосък и високочестотен.

Качеството на сигнала и възпроизвеждането в слушалките е тествано с Bose QC35 и Meizu Flow.

В първия случай силата на звука е задоволително висока и качеството ни хареса: много дълбоки ниски честоти, хубаво възпроизвеждане на междинните, само че високите може да са и в по-голям диапазон. Във втория случай, силата на звука е още по-висока. С баса ситуацията не е доста положително, а междинните и високите демонстрират най-хубавата си страна.

В последна сметка, Huawei P Smart и Meizu Flow са малко по-добре, само че за феновете на баса предлагаме марката Bose.
Заключение
Ако се абстрахираме от обстоятелството, че Huawei към този момент има сходни смарт телефони, то пред нас стои един характерен междинен уред с FullView екран. Недвусмисления плюс се показва в съществуването на NFC-чипа, отличната калибровка на матрицата на екрана, положителната камера и приличния тон в слушалките.

Като се има поради цената (около 600 лева.) на апарата, P Smart би трябвало да се конкурира с Honor 9 Lite – по-добър външен тип, спомагателна предна камера. Впрочем, борбата “Huawei против Honor” в един ценови диапазон постоянно я е имало.

Недостатъци:
слаба батерия;microUSB;опростен дизайн.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР