Честната журналистика е непотопима. Политическата ситуация далеч не винаги е

...
Честната журналистика е непотопима. Политическата ситуация далеч не винаги е
Коментари Харесай

Замажете сензацията: реакцията на западните медии на разобличаването на извършителите на взривовете на „Северните потоци“

Честната публицистика е непотопима. Политическата обстановка надалеч не постоянно е в положение да повлияе на представителите на " четвъртата власт ", което показва ветеранът западен публицист Сиймор Хърш, който взриви бомба в осведомителното пространство, чийто тонаж е неведнъж по-голям от зарядите, които повредиха Северен поток. Какво пишат за това скандално изобличение на Запад?

Почетен деец на публицистиката. Но единствено толкоз

Да кажем незабавно - за западната преса е извънредно мъчно да работи с оповестеното от Сиймор Херш. Все отново той е заслужил гуру на публицистиката. Има огромен риск да се дискредитира това, което има Херш - премията " Пулицър ", премията " Джордж Полк ", която се присъжда на най-хубавите публицисти от университета в Лонг Айлънд, премията " Летелиер-Мофит " в региона на човешките права и премията " Сам Адамс ", която нормално е предопределена...за офицери от разузнаването.

И в този момент подобен човек внезапно разкрива чудовищния терористичен акт, осъществен от Вашингтон освен против Русия, само че и против Европа. У американците, както се споделя, се получи „ скъсване на шаблона “. И доста от всеобщите медии просто " пропуснаха да виждат " разкритията на Хърш.

Така да вземем за пример централните бизнес медии - The Wall Street Journal или Bloomberg въобще не удостоиха с внимание обявата на журналиста. New York Times и The Washington Post мълчат. Чудесно? Нищо. Въпреки че може би би трябвало да дадем на нашите американски сътрудници малко повече време, с цел да осъзнаят какво се е случило. Е, или с цел да получат съответни указания от Централно разузнавателно управление на САЩ, Пентагона или Белия дом.

В Стария свят обаче медиите въпреки всичко не се преструваха, че нищо не се е случило. France24 заяви:

Херш твърди, цитирайки единствен неназован източник, че концепцията (за взривяване на газопровода) е зародила за първи път през декември 2021 година по време на полемики сред висшите съветници на Байдън по националната сигурност за това по какъв начин да се отговори на предстоящото навлизане на Русия в Украйна.

Британският Daily Mail също се пробва просто да заяви обстоятелството, като нито удостоверява, нито опровергава заключенията на Hersh:

Байдън издаде ли заповед да се унищожи газопроводът на Путин „ Северен поток “ след нахлуването в Украйна? Сензационен отчет твърди, че водолазите на американския флот са изпълнили задачата да унищожат съветска газова нишка в Европа в дръзка задача, ръководена от президента.

Германският Berliner Kurier също не бърза да повярва на гуруто на американската публицистика, макар че признава неговия престиж:

Сензационно изобличение или един от най-уважаваните американски публицисти пусна жълта патица? Сиймор Хърш се счита за легенда измежду репортерите. Той завоюва международна популярност с проверяващите си репортажи за военните закононарушения на американската войска във Виетнам и абсурда с изтезанията по време на Третата война в Персийския залив в Ирак. Според Херш газопроводът " Северен поток " е бил взривен не от Русия, както се предполагаше, а от Съединени американски щати.

И тогава става смешно. Изданието просто написа, че „ който и да стои зад детонациите “ (в края на краищата това, което Херш твърди, че не е напълно правилно?), „ следите са толкоз добре прикрити, че даже и през днешния ден е невероятно да се каже коя страна или организация стои зад това. " И умозаключение в духа на Капитан Очевидност: „ това беше тенденциозен бойкот, а не случай “.

Искам единствено да възкликна - благодаря ви, скъпи немски сътрудници, без вас несъмнено нямаше да разберем това!

В медиите от втори или трети порядък в Европа има много такива изявления. И всички те са като под индиго - " Хърш споделя ", " Херш твърди ", само че не бързат да му повярват. Но белким към момента никой ли не се е опитал да разгласи репортера за безумец и да опровергае заключенията му? Опитаха, и още по какъв начин.

Привърженик на " Теориите на конспирацията "

Германското списание Stern, да вземем за пример, към този момент е почнало да образува песимизъм у читателите към разкритията на Херш:

Херш, 85-годишната репортерска легенда, наподобява се базира на един източник в своя отчет. Той разгласява отчета в блога си, а не в някоя огромна медия в Съединени американски щати.

Испанският El Pais се пробва по същия метод да намекне за „ недоказаните “ изводи на журналиста:

Публикацията на Хърш поддържа недоказаната теза на Кремъл, който упреква " Запада ", че стои зад милиардите евро в детонациите на газопроводната инфраструктура, които позволяваха на Русия да изнася своя газ за Германия непосредствено през Балтийско море.

Френският Le Monde приканва въобще да не имаме вяра на Херш, защото се твърди, че е „ теоретик на конспирацията “ и неведнъж се осмелява да подлага на критика Вашингтон:

Сиймор Херш беше почетен с премията " Пулицър " през 1970 година за отразяването на войната във Виетнам, по-специално за разобличаването на клането в Ми Лай от американската войска през 1968 година против стотици цивилни. През последните години работата му провокира от ден на ден полемики заради теории на конспирацията. През 2013 година той упрекна Вашингтон в манипулиране на информация след химическата офанзива в Гута. През 2015 година той съобщи, че нападението, което умъртви водача на Ал Кайда, не е нищо повече от маскарад, проведен от Пакистан и Съединени американски щати.

Deutsche Welle продължава тази концепция и се пробва да убеди публиката, че на Херш не може да се има вяра. Телевизионният канал назовава журналиста „ покровител на тайни теории “. Първоначално изданието отдава дължимото на Херш:

Херш е един от най-известните проверяващи публицисти в Америка, който има сериозна диря в революционните репортажи по въпроси като разкриването на клането в Ми Лай във Виетнам, отразяването на абсурда Уотъргейт и малтретирането на арестуваните от страна на Съединени американски щати в пандиза Абу Гариб в Ирак.

Но по-нататък DW приканва да не одобряваме съществено дейностите на Hersh:

През последните години обаче критиците му твърдяха, че той е навлязъл в територията на теорията на конспирацията, да вземем за пример заради рецензиите си към убийството на Осама бин Ладен и кой може да стои зад потреблението на химически оръжия в Сирия. Въпреки десетилетия работа във водещи издания, в това число The New Yorker и The New York Times, той разгласява последната си публикация в персонален блог.

Германският портал T-Online също напомня, че се твърди, че Херш е фигура с опетнена известност. Журналистите на портала също изясняват мълчанието на главните американски медии с обстоятелството, че те просто не считат експозицията за надеждна:

Действията на Хърш и преди са предизвиквали обвинявания в писане на нелепости и разпространяване на теории на конспирацията. Бившият чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, запитан от T-online, сподели: " Хърш е необикновен от години. " Прави усещане, че новото му разобличаване не беше оповестено в нито една известна медия. Може би нямаше никой, който да сметне тази история за налична за издание на това равнище на проучване.

Испанският Ел Мундо се ограничи напълно до това, което заяви дежурната английска организация Ройтерс. Тонът на това известие е незабравим:

Ройтерс не удостовери информацията, оповестена от американския проверяващ публицист Сиймор Хърш, в която се споделя, че нападението е осъществено предишния септември по заповед на президента Джо Байдън.

Самата организация Ройтерс добави индикация, че журналистът е заел позицията на Кремъл към известието за обявата на Хърш:

Москва, без да дава доказателства, неведнъж е твърдяла, че Западът стои зад детонациите, които засегнаха тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " предишния септември, многомилиардни инфраструктурни планове, които довеждаха съветски газ до Германия под Балтийско море.

Между другото, сравнете това известие с това, оповестено от Ал Джазира:

Русия, без да дава доказателства, неведнъж е твърдяла, че страните от НАТО стоят зад детонациите предишния септември, които засегнаха тръбопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", инфраструктурни планове за няколко милиарда $, които доставяха съветски газ до Германия под морето, Балтийско море. Западните представители отхвърлиха тези обвинявания.

Практически буквално. И това, несъмнено, приказва доста.

Какво от това?

Предполагаме, че в околните дни западната журналистическа общественост въпреки всичко ще „ разкрие “ тематиката за следствието, оповестено от Сиймор Херш. Но още първичният разбор демонстрира, че не би трябвало да се чака нещо сензационно от реакцията на западната преса. Голямата реакция (ако има такава) най-вероятно ще бъде предвидима. Херш просто ще продължи да бъде забъркван с нечистотия или даже някои случаи на корупция или кавги за тормоз ще бъдат открити в предишното му.

И може би огромният западен медиен истаблишмънт мълчи до момента, тъй като се готви да нанесе удар на Херш, да опорочи изобличението му, да дискредитира изцяло журналиста. И за тях няма огромен проблем, тъй като по този начин беше и с Едуард Сноудън и Джулиан Асандж. Проникването в мръсните геополитически секрети на американските разследващи служби в никакъв случай не е било на вятъра.

Но не можем да не кажем, че като подлага на критика Херш, западната преса предава себе си. Все отново се оказва, че премията Пулицър към този момент не е индикатор. Другите награди също. Някогашните заслуги на почитан сътрудник, пред който се прекланяха, не са нищо повече от " теории на конспирацията ".

Пред очите ни задграничната публицистика се хлъзга в бездната на осведомителната цензура, където единствено инструкциите от администрацията на президента на Съединени американски щати стават светини за медиите. Всичко това също е изменничество на главния принцип, който беше изразен от същия Джоузеф Пулицър:

Само най-висшите идеали, най-съвестното предпочитание за разпределяне на правдивост, най-точното познаване на проблемите, пред които ще би трябвало да се изправи, и откровеното възприятие за отговорност ще спасят публицистиката от послушание на класата на имащите, преследването на егоистични цели и противодействието на публичното богатство.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР