Честит Национален празник на България! Датата на подписването на Санстефанския

...
Честит Национален празник на България! Датата на подписването на Санстефанския
Коментари Харесай

Честит празник, българи!

Честит Национален празник на България!

Датата на подписването на Санстефанския кротичък контракт - 3 март, е оповестена за народен празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско робство.

На този ден през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт сред Русия и Османската империя, с което се поставя краят на Руско-турската война от 1877- 1878 година Датата 3 март поставя начало на Третата българска страна.

Санстефанският кротичък контракт е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от съветска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е прелиминарен и предстои на утвърждението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.

Държавата България още веднъж се появява на картата на Европа!

На 3 март в цялата страна има празници, от всеки прозорец се вее българското знаме, а в столицата се организира боен церемониал с присъединяване на президента.

За първи път празникът е празнуван на 19 февруари 1880 година (3 март е дата по нов стил) като " Ден на възшествието на престола на император Александър II и умозаключение на Санстефанския кротичък контракт ". От 1888 година се чества като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 година, както и със заменилия го Закон за празниците и неделната отмора от 1911 година (в мощ до октомври 1951 г, когато е анулиран с Кодекса на труда).

За първи път се празнува по нов жанр на 3 март 1917 година след въвеждането в България през 1916 година на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско робство е избран за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет, публикуван на 27 февруари 1990 година, и с Решение на 9-ото Народно заседание от 5 март 1990 година Денят е определен за народен празник на България, тъй като тогава за първи път българските земи се загатват и като политически мотив.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР