Честа практика в парламента е да се прибързва. Това заяви

...
Честа практика в парламента е да се прибързва. Това заяви
Коментари Харесай

Честа практика в парламента е да се прибързва, заяви Гечев

Честа процедура в Народното събрание е да се прибързва. Това съобщи някогашният служебеният министър на земеделието Явор Гечев. По думите му президентът Румен Радев нападна в Конституционен съд разпореждания от Закона за запазване на земеделските земи поради проектите за в допълнение създаване на ВЕИ върху обработваеми земи.

Земеделската земя е обезпечена в Конституцията, а смяната в предназначението е единствено в изключителни случаи и при потвърдена потребност. Тук няма нито потвърдена потребност, нито изключителност ”, разяснява той пред Българска национална телевизия.  “Аз съм част от хората, които са писали това мнение. Честа процедура в Народното събрание е да се прибързва и поради ПВУ се прокарват неща, които, меко казано, са лобистки и неправилни. ”

Гечев разясни, че земеделските земи у нас са разграничени на 10 категории, като в първа са най-хубавите, в десета – най-лошите. Досега законът е разрешавал градеж на ВЕИ-та върху земите от последните три категории. Сега обсегът му към този момент е уголемен до пета категория.

“Отваря се вратата за всевъзможен вид ВЕИ на аграрни територии, като на процедура се приравняват с национална инфраструктура. В закона по директния ред са добавени фотоволтаици. Текстът дава 100% приоритетност без потребност, без гарантиране на текстовете на Конституцията ”.

По думите му измененията даже не са разпределяни в комисия, защото са направени с корекция в различен закон. На процедура обаче те засягат Закона за запазване на земеделските земи.

Министерството на земеделието също има мнение, с което отхвърля измененията сред първо и второ четене, само че то не е взето поради, уточни Гечев.

“Нито аз, нито президентството сме срещу възобновимата сила, само че екологията е в целокупност. ВЕИ-тата са хубаво нещо, само че не е ли добре първо да се разполагат върху покриви, паркинги, унищожени аграрни земи ”, попита той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР