Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, воден от

...
Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, воден от
Коментари Харесай

Чешкият президент назначи второто правителство на Андрей Бабиш

Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, воден от премиера Андрей Бабиш, съобщи " Ройтерс ". Правителството на малцинството ще се нуждае от поддръжката на Комунистическата партия, с цел да извърши мандата си.

Антисистемната партия на Бабиш " Действие на недоволните жители 2011 " (АНО) завоюва парламентарните избори през октомври, само че през януари неговото държавно управление на малцинството не получи избор на доверие и трябваше да подаде оставка. Бабиш остана да ръководи, само че към този момент като длъжностен министър председател. За да постави завършек на политическия застой, Бабиш контракти коалиция със социалдемократите.

С едвам 93 места в 200-местната долна камара на Народното събрание, обединението ще търси външна поддръжка от комунистите, давайки на периферната партия за пръв път от съвсем три десетилетия дума в националната политика.

Бабиш даде обещание страната да резервира положителните връзки със съдружниците от Европейски Съюз и НАТО, само че ще продължи да поддържа антиимигрантската си позиция, споделяна и от централноевропейските съседи на Чехия.

Новото държавно управление се чака да бъде подложено на наложителен избор на доверие идващия месец, най-вероятно на 11 юли. Комунистите дадоха знак, че са подготвени да поддържат държавното управление във вота, само че бяха ядосани от отхвърли на Бабиш да извърши настояванията им за понижаване на вноските във военните задачи на НАТО в чужбина, изключително в балтийските страни, както и за посланичество в надзорния ръб на най-голямата държавна енергийна компания ЧЕЗ.

В началото на юни хиляди чехи излязоха на протест в Прага, с цел да стачкуват против Бабиш и против предоставената му опция да опита да сформира държавно управление, макар че е разследван за машинация. Те стачкуваха и против първото присъединяване във властта на Комунистическата партия след рухването на комунизма през 1989 година Положението на Бабиш се усложнява и от изказванията, че по времето на комунизма е сътрудничил на някогашната загадка полиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР