Чешкият президент Милош Земан днес прие оставката на правителството на

...
Чешкият президент Милош Земан днес прие оставката на правителството на
Коментари Харесай

Чешкият президент прие оставката на правителството

Чешкият президент Милош Земан през днешния ден одобри оставката на държавното управление на Андрей Бабиш . Това заяви в " Туитър " прессекретарят на президента Иржи Овчачек.

Припомняме, че по-рано през днешния ден държавното управление публично се съгласи да подаде оставка. Според чешкото законодателство министър председателят би трябвало да съобщи оставката си персонално на президента. Тъй като президентът е в болница, Бабиш му изпрати писмо.

Оставката беше предстояща.

Това се случва дни, откакто две партийни обединения в Чехия подписаха съглашение за съставяне на съдружно държавно управление.
 Бабиш публично разгласи, че подава оставка
Бабиш публично разгласи, че подава оставка

Две партийни обединения в Чехия ще образуват нов кабинет

Досегашният министър председател се надяваше да получи още един мандат След като предлагането за оставка бъде признато, държавното управление му ще продължи да работи до формалното назначение на нов кабинет.

А подобен евентуално ще бъде управляван от Петър Фиала, който е водач на новосформираното политическо споразумение в страната. Коалиция " Заедно ", която включва Гражданската демократическа партия, партия Християндемократите и партия TOP 09, завоюва 27,8% от гласовете на изборите предишния месец. Тя се споразумя за сформиране на държавно управление с обединението на Пиратската партия и центристкото придвижване " Кметове и самостоятелни ", които пък получиха 15,6% на вота.

Управляващите ще имат 108 места в 200-местната долна камара на чешкия парламент. А Бабиш и неговата популистка групировка ANO, които имаха 27,1% на изборите, ще излязат в съпротива.
 Президентът на Чехия ще одобри оставката на Бабиш
Президентът на Чехия ще одобри оставката на Бабиш

Милош Земан направи първо изказване след влизането си в болница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР