Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна.

...
Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна.
Коментари Харесай

Великден наближава: Как да сварим яйцата, за да бъде боята безопасна

Червената багра за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това сподели пред „ Телеграф “ проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
„ Боите от цялата гама имат доста Е-та и са рискови за здравето при по-продължителна приложимост. Причината е, че са мощен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен припадък, а също засилват възбудните процеси, което прави децата хиперактивни “, изяснява проф. Байкова.
По думите ѝ, най-вече би трябвало да заобикаляме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който съставлява извлек от листата на растенията. Ето за какво той е за предпочитане. По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при усвояване на боите.

„ Изключително значимо е по какъв начин ще сварим яйцата.
Те би трябвало да се слагат в подобаващ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла забрадка.
Водата би трябвало да е студена, а котлонът – слаб.
Важно е кипването да става постепенно, както и самото варене, към 12 минути.
Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце “,
обяснява специалистът.

След като към този момент сме сварили яйцата, значимо е по какъв начин ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е безапелационна, че наложително би трябвало да използваме ръкавици. „ Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата посредством ръцете или продуктите, които пипаме. Затова би трябвало да внимаваме при боядисването, а откакто е счупено и го обелим, наложително би трябвало да измием ръцете си “, изяснява още експертът.
„ Яйцата се скапват доста бързо, по тази причина не ги оставяйте за дълго отвън хладилника. Ако след обелване по белтъка има багра, даже и малко, не консумирайте тази част “, добавя проф. Байкова. Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя споделя, че за възрастен човек до 4 дневно е безвредно.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР