Червен код за опасност от африканска чума обявиха в Румъния.

...
Червен код за опасност от африканска чума обявиха в Румъния.
Коментари Харесай

133-километрова ограда трябва да ни опази от чумата в Румъния

Червен код за заплаха от африканска чума оповестиха в Румъния. В окръг Сълаж, Северозападна Румъния, е доказано огнище на африканска чума по свинете. Открити са случаи още в Яломица и Констанца. Властите в Гюргево подхващат ограничения заболяването да не засегне и техния район.

На граничния пункт сред Гюргево и Русе се правят инспекции, с цел да не бъде позволен импорт на животни и скотски артикули от България, поради чумата по преживните животни в страната ни.

Започна и построяването на ограда по сухопътната ни граница с Румъния. Целта е да не се допусне разпространяването на болестта у нас.
Заради чумата: Четириредова телена ограда ще стопира дивите прасета от Румъния В северната ни съседка има няколко огнища на болестта
Съоръжението ще е от Силистра до Дуранкулак, с дължина 133 километра. Ще съставлява 4-редова ограда с бодлива тел, която би трябвало да стопира миграцията на диви прасета от северната ни съседка. А най-близкото огнище на чумата е единствено на 60 километра от границата.

Според земеделския министър Порожанов построяването щяло да бъде в " рационални цени ", защото метър четири редова ограда, коствал единствено 60 стотинки. Така сметките демонстрират, че цялото оборудване ще коства към 80 хиляди лв..

Най-вероятно обаче тази планирана сума на министъра ще набъбне след слагане на коловете по оградата и възнаграждение труда по изкопните работи и монтажа. Според земеделския министър оградата би трябвало да бъде подготвена до 10 дни.

По думите му обаче цената на оборудването може да се окаже близо 4 пъти по-висока от предварителните планове за материала по построяването му. „ Аз персонално се надявам в извънредно икономични средства да бъде, в границите на сред 200 и 300 000 лв. тези 130 километра”, уточни Порожанов.
Снимка: bTV
Край Добрич е най-големият свинекомплекс на Балканите. В момента там се отглеждат над 40 000 свине. И макар прецизните ограничения, които има, боязън от болестта също има. „ Проблемът е там, че против него няма ваксина. Мерките трябваше да се вземат доста по-рано, защото повече от година има сигнал за настъпване на това заболяване към българската граница”, разяснява шефът Румен Караманов.

Според специалистите риск от разпространяване на болестта са и дребните стопанства.

За последната година от организацията по храните са изследвали над 4 хиляди проби за африканка чума у нас. Всички са били негативни.
Снимка: bTV
„ Превенцията против навлизането на вируса в страната са ориентирани към популацията домашни прасета в страната, диви прасета и граничния надзор. Всички ферми с домашни прасета са обект на инспекцията от ветеринарните власти”, сподели доктор Александра Митева от организацията.

Препоръката на ветеринарите е стопаните да заколят прасетата си, до момента в който към момента вирусът не е стигнал у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР