Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и

...
Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и
Коментари Харесай

Шаповаленко: В Черно море сме на границата между мира и войната

Черноморският басейн се трансформира в сцена на открита борба и всичко може да се случи. Това сподели в изявление за "Събота 150 " Максим Шаповаленко - капитан втори сан от запаса, заместник-директор на съветския самостоятелен Център за разбор на тактиките и технологиите.

Черноморският район се трансформира в сцена на борба. Това бе едно от серията предизвестия, отправени от съветското министерство на външните работи след случая в сряда в морето край нос Фиолент, близо до Севастопол.

За случилото се с английския ескадрен миноносец "Defender "има две радикално противоположни версии - съветска и английска. Руската гласи, че макар предизвестията английският транспортен съд е навлязъл в териториалните води на Русия. Кораб от съветския Черноморски флот е разкрил сигнален огън, а фронтови бомбардировач Су-24 е пуснал четири бомби по курса на "Defender ", преди миноносецът да се отдръпна от "руските " води.

Според английската версия за събитията пукотевица от съветска страна е имало, само че най-вероятно образователна. "Defender " е минал напълно законно през украински, а не през съветски, териториални води по пътя си от Одеса за грузинското пристанище Батуми. Само че Би Би Си популяризира фрагменти, на които в действителност се чува вербално предизвестие от съветската брегова защита.

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че флотата на Нейно величество ще продължи да отстоява интернационалното право, а от Москва предизвестиха, че идващият път могат да отговорят със мощ. Вчера повториха предизвестието си.

Като военноморски офицер от запаса какъв е вашият коментар за случая с английския транспортен съд в Черно море?

Безспорно потреблението на предупредителна пукотевица е невиждан факт. Не си припомням скоро да е ставало такова нещо. Вероятно като се изключи неотдавнашния случай с украинските кораби в Керченския пролив. Всичко това обаче е обусловено от обстоятелството, че Крим е особена територия. Русия я възприема предвид на действителностите след 2014 година, а Западът и НАТО - предвид на действителностите преди този момент. Затова конфликтът на ползи и прехвърчането на искри бяха неизбежни.

Можем ли да чакаме сходни произшествия и в бъдеще, имайки поради, че страните от НАТО не признават съветския суверенитет над Крим, а за Русия въпросът с принадлежността на полуострова беше решен един път вечно през 2014 година, както се изрази тези дни съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков?

Същият Сергей Рябков още повече втвърди тона, като сподели, че идващия път хвърлянето на бомби може да бъде освен пред кораба, само че и по самия транспортен съд. Разглеждам това изказване не толкоз по отношение на съответния случай с английския ескадрен миноносец, колкото по отношение на активността на Северноатлантическия алианс на територии на някогашния Съветски съюз като цяло. Мисля, че тези думи на Рябков са в действителност алена линия и той желае да каже: "Ако продължавате по този начин, може да се стигне до открит боен конфликт ".

Мисля, че точно по този начин би трябвало да тълкуваме тези думи. Отговорът на въпроса - дали е допустимо повтаряне на случая, или той ще остане казус, зависи от това по какъв начин Западът ще схване сигнала на Москва. Може да бъде общопризнат като последно предизвестие, а може и да не бъде видян въобще.

От 28 юни до 10 юли в Черно море стартират ученията на НАТО "Морски бриз 2021 ", които би трябвало да показват поддръжката на Съединените щати и Алианса за Украйна. От съветското посолство във Вашингтон приканиха Съединените щати и техните съдружници да се откажат от маневрите с аргумента, че те усилват заплахата от непредвидени произшествия и насърчават милитаристичните настроения в Киев. Расте ли опасността от директен боен конфликт сред Русия и НАТО в Черно море?

Мисля, че това не трябва да се изключва по простата причина, че страните поясняват по друг метод Конвенцията по интернационално морско право от 1982 година Като боен зная, че всичко може да се случи. Между другото ще припомня на нашите слушатели, че още на 16 април, преди поредицата летни учения в Азовско и Черно море, съветското министерство на защитата закри за корабоплаване и полети три региона в западната, южната и източната част на Кримския полуостров. Не зная дали това е обвързвано с някакви съответни учения на съветския военноморски флот в тези региони, само че затварянето беше оповестено.

Друг е въпросът, че в изказване пред Народното събрание министърът на защитата на Англия Бен Уолъс искрено съобщи, че миноносецът Defender e прекосявал спокойно през украинските териториални води. От една страна това е позоваване на интернационалните правни правила, само че от друга действието на тези правила е подозрително в изискванията на спор сред страните за териториалната принадлежност на полуостров Крим и териториалното море към него. Аз да вземем за пример също преглеждам това като провокация, тъй като англичаните са знаели, че ще има отговор и този отговор ще бъде задоволително безапелационен.

Да не приказваме, че репортажът на публицистите на Би Би Си от борда на ескадрения миноносец свидетелства, че прекосяването напълно не е било спокойно. Работели са радиотехническите средства, които служат за събиране на информация. Показаха ни по какъв начин се зарежда зенитно-артилерийски комплекс. Накратко, пораждат редица въпроси за характера на това спокойно прекосяване. Подозирам, че тази може би прекомерно твърда реакция евентуално ще охлади някои горещи глави и ще ги накара да се замислят, че такива откровени провокации не си костват.

Кой има изгода от продължаващото дрънчене на оръжие в Черно море?

Този въпрос може да има два изцяло разнообразни отговора според от това коя от страните го задава - НАТО или Русия. Мащабите на ученията се усилват. Тази година броят на участниците е невиждан. Възможно е това да е реакция на пролетните маневри на съветските въоръжени сили в западния и южния боен окръг наоколо до границата с Украйна. Факт е, че Черноморският басейн се трансформира в сцена навън опълчване на границата сред мира и войната. При това състояние всяка случайност може да се трансформира в покруса. Още повече че това ще е случайност, при която могат да загинат хора. Случайно потопяване на транспортен съд или събаряне на аероплан. Възможни са всевъзможни разновидности, които несъмнено е добре да бъдат избегнати.

Искам да кажа какво ми вдъхва оптимизъм в тази комплицирана конюнктура. Капитанът на английския миноносец прояви здрав разсъдък в изискванията на цялото това опълчване. Разбирайки, че е допустимо в допълнение изостряне на обстановката, той изведе кораба си от териториалните води и продължи по пътя си. Тоест, не потегли да отстоява правото си. Здравият разсъдък постоянно би трябвало да се приветства.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР