Черногорски съд осъди двама руски агенти за опит за преврат

...
Черногорски съд осъди двама руски агенти за опит за преврат
Коментари Харесай

В Черна гора осъдиха руски агенти за опит за преврат в страната

Черногорски съд осъди двама съветски сътрудници за опит за прелом против държавното управление на страната през октомври 2016 година Едуард Шишмаков и Владимир Попов бяха приети за отговорни и наказани задочно надлежно на 12 и 15 години за присъединяване в комплот за убийството на тогавашния министър председател и сегашен президент Мило Джуканович и блокиране на участието на страната в НАТО. Това съобщи BBC, представена от " Монитор ", като напомня, че Черна гора се причисли към Алианса през 2017 година
Присъдите са били произнесени през вчерашния ден (9 май), като общо 14 души бяха изправени пред черногорското правораздаване по обвиняванията за опит за прелом, зад който съгласно проверяващите стои Кремъл. По пет години затвор получиха двама от водачите на проруския опозиционен алианс „ Демократичен фронт “ – депутатите Андрия Мандич и Милан Кнежевич. Останалите упрекнати също са приети за отговорни. Сред тях е още един черногорец – водач, работил с двамата политици, и 9 сърби. Това са някогашният военачалник от сръбската полиция Братислав Дикич, наказан на 8 години затвор, двама членове на сръбски ултранационалистки групи – Педраг Божичевич и Неманя Ристич (по седем години всеки, само че са наказани задочно), Срболюб Джорджевич и Милан Душич (по 18 месеца), Бранка Милич (3 години), Драган Максич (година и девет месеца) и Кристина Христич.
Според черногорските проверяващи, двамата руснаци, които са получили и най-високите присъди, са сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ. За Попов има и интернационална заповед за арест, издадена от Интерпол. Според взаимно следствие на английския уебсайт „ Белингкет “ и изданието „ Инсайдър “от ноември 2018 година, Попов е псевдоним, зад който се крие сътрудникът от ГРУ Владимир Мойсеев. От „ Белингкет “, които през годините са разследвали интервенция на съветската страна в спора в Украйна и в отравянето на Скрипал във Англия, разкриха, че в интервала 2013-2016 година Попов (Мойсеев) е посещавал неведнъж България, Гърция и Грузия, а също по този начин и Сърбия и по-конкретно столицата Сърбия.

Според съдията всеки член от тази престъпна организация е имал своя задача и предпочитание да употребява принуждение и всяване на боязън при осъществяването ѝ. Според спецпрокурора Миливое Катнич, заговорът е предвиждал убийството на прозападно настроения Мило Джуканович със снайпер. Това е трябвало да се случи на изборите на 16 октомври 2016 година Заговорниците възнамерявали по-късно да нахлуят в Народното събрание и да наложат на власт проруско държавно управление. Опитът за прелом обаче се проваля, откакто службите прихващат информация за него и заговорниците са задържани. След арестите Мило Джуканович разкрива, че при обиските са открити 125 000 евро дружно с униформи. При пледоариите по делото пък спецпрокурорът Катнич разгласи, че са намесени „ съветски националисти “, само че без непосредствено да упреква обкръжението на президента на Федерацията Владимир Путин.
Самата Русия отхвърля обвиняванията, че е забъркана в опита за прелом като „ неуместни “. Проруската съпротива в страната пък ги изкарва „ подправен акт, целящ инкриминирането на конкурент “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР