Черният пазар на пясък процъфтява заради глобалния му недостиг. Бандитите

...
Черният пазар на пясък процъфтява заради глобалния му недостиг. Бандитите
Коментари Харесай

Черният пазар на пясък процъфтява заради глобалния му недостиг

Черният пазар на пясък процъфтява поради световния му дефицит. Бандитите крадат огромни количества от реките и плажовете, като статистиката демонстрира, че в международен мащаб използваме 50 милиарда тона пясък всяка година - два пъти повече от количеството, създадено от реките за същия интервал, съобщи RT. Причината е възходящият брой и величина на градовете, изключително в разрастващите се страни.

"Всяка година има повече хора на планетата и всяка година от ден на ден от тях се местят в градовете. От 1950 година градското население в света е достигнало от 746 милиона до над 3,9 милиарда ", твърди писателят и публицист Винс Бейзър.

Търсенето на строителни елементи ще нарасне с 5,2% годишно до 51,7 милиарда тона през 2019 година, съгласно Freedonia Group. Някои считат, че делът на пясъка в съвкупния бизнес към този момент е на стойност 70 милиарда $ годишни продажби.

До 90% от международните плажове са се свили приблизително с 40 метра от 2008 година Популярните крайбрежия са довършили умиращите си плажове с пясък, донесен от други места. До 70% от плажовете в Южна Калифорния евентуално изцяло ще ерозират до 2100 година

Китай употребява от ден на ден пясък през последните години, в сравнение с Съединени американски щати през 20-ти век. В Индия суровината към този момент е гореща стока, погълната от проведената престъпност, която нелегално го добива и продава на черния пазар. Пясъчната мафия, най-силната незаконна организация в Индия, наброява 75 000 души, които се гмуркат за пясък в реките. Водолазите работят 12 часа, гмуркат се до 200 пъти и вършат единствено по 15 $ на лодка.

Снимка: Ройтерс
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР