Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени

...
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени
Коментари Харесай

Здрави и лилави: Черната боровинка

Черната боровинка е малък листопаден шубрак, който пораства в смесени и иглолистни гори, най-вече на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който съдържа близо 450 типа.
В страната се срещат четири от диворастящите шубраци, а точно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), (V. vitis idaea) и странджанска (V.raerctostaphylos L).

Пресни, замразени или изсушени, боровинките обилно ни подаряват с потребните си субстанции и големи количества антиоксиданти, толкоз нужни за организма ни.

Черната боровинка е безспорен водач по наличие на манган (0.5 мг. на 100 гр.) измежду останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе значима роля в развиването на костите и е основна част от голям брой биохимични развой, които протичат в организма ни.

Лилавият език и даже зъби след вкусни завършения с черна боровинка е в действителност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по особено на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав нюанс. Точно тези субстанции имат антидиабетни свойства и са доста потребни са сърцето. Те освен усъвършенстват кръвообращението, само че и защищават от атеросклероза. Високото наличие на флавоноиди в черната боровинка дефинира съдоукрепващото й деяние.

Установено е, че въпросните антоцианини имат и неповторимото свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този метод забавят процеса на стареене в организма.

Аз не съм единствено цвят виолетов

Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично деяние. В нея се съдържа оптималното съответствие на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед.

Само със наличието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подкрепя образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това подтиква усвояването на желязо и укрепва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - значим за чернодробната функционалност и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, даже единствено с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри.

В днешните мощно “мониторни ” времена, в които зрението ни се изправя пред същински провокации всекидневно, боровинката е същински божи подарък за изтощените и претрупани очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също по този начин способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и покачват чувствителността на ретината. Като разследване от това очите ни по-лесно устоят на дългото натоварване, а зрението ни се усъвършенства в тъмното. Черната боровинка се употребява и като средство за лекуване на диабетната ретинопания.

Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във тип на настойка намалява кръвната захар при диабет вид 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се използват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната празнина или инфектиране на гърлото.

Гликемичнят показател на черната боровинка е 40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 57 калории. Въглехидратите в 100 гр. черни боровинки са 14 година
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР